Életmód

2014.08.28. 08:46

Hogyan viselkedjen az állásinterjún? (x)

Ha rábukkant egy remek álláshirdetésre Vas megye álláshirdetései között, de még nincs elég tapasztalata az állásinterjúk világában, könnyen mellényúlhat ezen a megmérettetésen. Hogy ez ne történhessen meg, olvassa el rövid útmutatónkat az öltözködésre, és az érkezésre vonatkozóan.

Az első ítélet a munkaadó részéről a jelentkező felvételi beszélgetésre felvett ruháját sújtja, ezért ezt a témát vesszük előre. Férfiaknak ajánlott a világos ing, nyakkendő, és sötét nadrág. Természetesen télen fel lehet venni zakót, nyáron pedig vékony szövetnadrágot. Ami az arcszőrzetet illeti, legyen borotvált, vagy ápolt arcszőrzet, a borosta nem megengedett. Kerülje a kopaszra nyírt, és a hosszú hajat, valamint az órán és karikagyűrűn kívül minden hivalkodó ékszert.

Nőként a szoknya, top, blézer, kosztüm, blúz igazi befutók. Még nyáron sem ajánlott spagettipántos topban megjelenni az állásinterjún, vegyen rá egy rövidke blézert. Ha nadrágot visel, a felsője érjen le a csípőjéig. Ezen kívül kerülje a dekoltázs, és a has kivillantását. Lehet egy kicsit merészebb a színekkel, tehát nem feltétlenül muszáj a fekete-fehér változat, de azért ne legyen rikító sem. A haj jó, ha feltűzött. Lábbelije legyen elöl zárt.

Elérkezett az időpont, és útban van az interjú helyszíne felé. Úgy számolja ki az időt, hogy ne érkezzen 5 perccel korábban, de semmiképp se késsen. Amint belép az ajtón, köszönjön, és várja meg, míg a fogadó fél kezet nyújt. A kabátot vegye le, és kérdezze meg, hová teheti. Olyan méretű táskát vigyen magával, amibe beleférnek a szükséges iratok, és várakozás esetére egy vállalható profilú folyóirat, vagy hetilap nem zörgős változata. A táska maradhat az ölben, vagy a földön, de asztalra csak irattartó mappát tehet, még a kisméretű női táskának sincs ott a helye. A mobiltelefont természetesen kapcsolja ki, mert könnyen kizökkenti mindkét félt, és még rossz fényt is vet a jelentkezőre.

2014 februárjában, nagyjából ugyanannyi álláskeresőt (6620 fő) jegyeztek fel a megyei kirendeltségek nyilvántartásába, mint tavaly decemberben. Ennyi álláskeresőnek viszont szüksége van olyan könnyen kezelhető állásportálokra, ahol eredményesen tudnak böngészni az állások között.  Vas megye álláshirdetései többek között a dolgozni.com álláskereső oldalon is szerepelnek, innen válogathat kedvére való állást az, aki komolyan szeretne dolgozni. A honlapon egy pozíció csak egy kategóriában szerepel, így elkerülhető a csalódás a duplikált tartalmak miatt. A másik fontos kitétel, hogy szűrik a nem valós, vagy komolytalan álláshirdetéseket azzal, hogy a munkaadóktól megkövetelik a munkavégzés helyének pontos megjelölését is. Ami nem előnyös a munkaadónak, az kedvez viszont az álláskeresőnek, és egy letisztultabb, felhasználóbarátabb felületen nyújt lehetőséget a munkakeresésre. Természetesen az éremnek két oldala van, így a munkaadók sem jártak rosszul: ingyenes, minőségi hirdetési lehetőséget kaptak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!