Életmód

2016.04.12. 19:14

Hová lesznek/vesznek a részletek? - Horváth Nikoletta jegyzete

Hogy vagy? - hangzik el napjában többször ez az egyszerű, ám a mai világban annál inkább elcsépelt, jelentés nélküli, már-már köszönésszámba menő mondat.

Horváth Nikoletta

Sokan nem várnak rá választ, nem érdekli őket a felelet. Udvariassági forma letudva, mehetünk tovább. Nem egyszer próbáltam már ki, hogy sejtve az „érdeklődés hátterét" csak annyit mondtam: köszönöm, és te? „Én is, én is!" - én pedig kuncogva magamban, félig elkeseredve a tapasztaltakon azon morfondíroztam, hogy mire bólintott rá „ő is, ő is"?

A felszínes, közönyös, képmutató emberekből, bevallom, ahogy öregszem, egyre inkább elegem van. Sajnos a színjátszás művészete lehet, hogy nyerő annál, aki csak a képi világot látja, de én általában meghallom azt, amit sem a mimika, sem a gesztusok nem közölnek. Sohasem bántott, ha nem kérdezték meg tőlem, hogy érzem magam, hogy vagyok stb. Nem kell, hogy mindenkit érdekeljen, mi van velem. Ám az annál inkább zavart, amikor mímelve a közeledést, semmis, üres kérdéseket pufogtattak el. Nem kell, felesleges.

Egyik nap egy kedves ismerősöm köszönt rám. Rögtön hallottam, hogy valami nincs rendben, úgyhogy rá is kérdeztem, mi a gond, hiszen a hangszíne mindent elárult. Döbbent csend volt az első reakció. „Ezt tőlem senki sem kérdezte még meg". Aztán elmondta, hogy mi nyomasztja, bántja, és szinte kézzel foghatóan megkönnyebbült.

Hányszor hallok kibeszélni másokat. A sustorgások olyan „fajsúlyos", „lelket emelő", „lényeges" problémákat taglalnak, mint hogy xyz de meghízott, tiszta háj, vagy éppen lefogyott, biztos koplal, éhezik, esetleg milyen szép izmos, tutira szteroiddal turbósít. Csak úgy süt a jóindulat mindegyik megjegyzésből. Nyilván az igazság közelében sem járnak, egyik esetben sem, de hát az kit érdekel?

Nap mint nap a bőrömön tapasztalom azt is, hogy kategorikusnak lenni sokkal könnyebb, mint keresni, rákérdezni az igazságra. Az lényegesen egyszerűbb, hogy „ami szerintem butaság, az az, és kész". Ilyen alapon a pajzsmirigy-alulműködéssel szenvedő simán lehet elhízott hájpacni, a tudatos életmódot követő, egészségesen táplálkozó, nem kristálycukros töpörtyűben megfürdő alany anorexiás, beteg és önsanyargató, míg a heti hat edzésen, súlyzókkal erősítő sportoló pedig szteroidtól duzzadó Gyurma György/Gyurma Györgyi. Kérdezés helyett kijelenteni, megértés helyett elítélni sokkal kevesebb energiával jár...

Az őszinte „hogy érzed magad?" hátterében ott van a vágy: megérteni, megismerni, felfedezni a másikat. Ott van a cél, hogy ha nem is értünk mindent, de végül tisztábban lássunk, a másik segítségével. Ott van a belerakott energia, a kérdezés művészete. Ott van az elfogadás. Az ilyen „hogy vagy?"-ra mind nagyobb szükség lenne ebben az elhidegülő, be-skatulyázó, lelkileg vak világban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!