Életmód

2017.01.24. 16:47

Így kerülje el a megfázást!

Körkép - Az óvodák, iskolák, munkahelyek teli vannak köhögő-tüsszögő emberekkel. Mit tegyünk, ha egy napra sem akarunk beteget jelenteni?

Tóth Kata

Gyógyszerrel egy hét, gyógyszer nélkül hét nap - mondjuk a náthára, és sokan nem is fordulnak orvoshoz. Pedig a megfázás nyomán szövődmények is felléphetnek. Dr. Tompity Tünde infektológus, megelőző orvostan és nép-egészségtan szakorvos arra hívja fel a figyelmet, hogy télen számos olyan kórokozóval kerülhetünk kapcsolatba, amelyek légúti fertőzést okozhatnak, ezek közül egy az influenzavírus. Kétféle módon terjedhetnek a vírusok, mondja. Leggyakrabban úgy, ha a levegőben lévő nagyobb cseppeket belélegezzük. Ehhez előzetesen elég annyi, hogy egy fertőzött vagy beteg ember köhögjön vagy tüsszentsen. Ráadásul, ha ilyenkor nem takarja el az orrát és a száját, akkor a környezete megközelítően háromméteres körzetben fertőződhet.

Úgy is terjedhetnek a vírusok és meg is fertőződhetünk, ha közvetlenül érintkezünk a náthás, beteg emberrel, miután orrot fújt, és (nyállal, orrváladékkal fertőzött) kéz közvetítésével is terjedhet az influenza. A cseppfertőzés nyomán aztán egy-két nap alatt egy közösségben már szinte mindenkin jelentkezhetnek a kellemetlen tünetek. Ha valamilyen okból (stressz, áthűlés, vitaminhiány, betegség) legyengült a szervezetünk, ugyancsak könnyen áldozatokká válhatunk. Mit tehetünk, ha egy napra sem akarunk beteget jelenteni a munkahelyünkön? Azon kívül, hogy megpróbálunk elhajolni a váratlan helyekről érkező köhögés vagy tüsszentés elől és nem rázunk kezet torkát fájlaló, bedugult orrú, begyulladt szemű embertársainkkal, más óvintézkedések is ajánlottak.

- A fertőzés esélye csökkenthető, ha elkerüljük a zsúfolt helyeket és betartjuk az általános személyi higiénés szabályokat, különös tekintettel a kézhigiénére, a köhögéssel-tüsszentéssel kapcsolatos etikettre: ilyenkor tartsunk zsebkendőt a szánk és az orrunk elé. Javasolt az eldobható papírzsebkendő használata, ezt egy használat után dobjuk a szemétgyűjtőbe. Gyakran mossunk kezet meleg vízzel és szappannal, különösen köhögés, tüsszentés, orrfújás és a zsebkendő kidobása után. Ezzel megakadályozhatjuk, hogy a kezünkről a szabad szemmel nem látható kórokozók tárgyakra, felületekre, onnan mások kezére, nyálkahártyájára kerüljenek. Fontos a gyakori alapos szellőztetés és az, hogy amennyiben az influenza tüneteit észleljük magunkon, maradjunk otthon és tartsunk távolságot másoktól, ezzel is védve őket a megfertőződéstől. Az infektológus eldobható szájmaszk használatát is javasolja. A leghatékonyabb megelőzési lehetőségként pedig a védőoltást. Ez a szezon végéig bármikor kérhető, de a védettség kialakulásához 10-14 nap szükséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!