Életmód

2015.09.17. 12:03

Ingerlékeny és mentálisan kimerült a magyar

Egyre többen érik meg a 70–80 éves életkort, és korántsem mindegy, hogy mindezt milyen mentális állapotban.

A magyar felnőttek 86%-a észlel magán bizonyos időközönként olyan tüneteket – ingerlékenység, feledékenység, mentális kimerültség –, amelyek hátterében a romló agyi vérkeringés is állhat – derül ki egy reprezentatív felméréséből.

A felmérésben arra keresték a választ, hogy mi, magyarok mennyire tartjuk fontosnak egészségünket és agyi vérkeringésünk fenntartását, illetve, hogy milyen gyakran érintenek minket a hétköznapokban olyan problémák, mint például az ingerlékenység, mentális kimerültség, feledékenység, alvászavarok, romló memória.

A kutatásból kiderül: a magyarok közel 90%-a tartja fontosnak az agyi vérkeringés egészségének fenntartását, és magas arányban észlelnek magukon olyan tüneteket, amelyek az agy oxigénellátásának gyengülésére utalhatnak. „Ingerlékenységet a felnőttek 86%-a tapasztal magán valamilyen rendszerességgel, míg mentális kimerültségről 74%, feledékenységről pedig 72% számolt be" – mondta el Vida Zsuzsanna neurológus. Rámutatott arra is, hogy akiket valamilyen rendszerességgel érintenek a fenti problémák, közel 80%-ban élik meg stresszesen a hétköznapokat.

„Szomorú tény, hogy bár a megkérdezettek nagy többsége fontosnak tartja a szellemi teljesítőképesség megtartását és az agyi vérkeringés egészségét, nem látnak összefüggést eközött és a fenti tünetek megjelenése között" – tette hozzá a szakértő, aki úgy gondolja, hazánkban az agyi egészség „kultúrája" nem alakult még ki, és a tüneteket sokan más problémának tulajdonítják.

A megkérdezettek 26%-a úgy gondolja, hogy a gyengülő memória a 40–50 éveseknél kezdődik először, 30%-a pedig úgy véli, hogy ez kizárólag az 50 év felettieket veszélyezteti. További 10% szerint 30 éves kor alatt is jelentkeznek ezek a tünetek, 16% szerint bármikor, 3% nem tudott válaszolni a kérdésre. „Mindössze 15%-uk gondolja csak úgy – helyesen –, hogy már 30 év felett is felmerülhet a gyengülő memória problémája. Ez ugyanis nem csak az idősebbeket érinti! Már 35– 40 év felett romolhat az agyi vérkeringés, különösen a vaszkuláris rizikót jelentő társbetegségek – magas vérnyomás, cukorbetegség stb. – esetén. Mindez mentális kimerültséghez, ingerlékenységhez, gyengülő memóriához vezethet" – figyelmeztetett a neurológus, aki azt is kiemelte: egyre többen érik meg a 70–80 éves életkort, és korántsem mindegy, hogy mindezt milyen mentális állapotban élik meg.

„A magyar felnőttek mindössze 34%-a tesz valamit azért, hogy fenntartsa az agyi vérkeringés egészségét, pedig fontos a mentális edzés. Ha teszünk érte, agyunk fiatalabb is lehet a fizikai életkorunknál!" – jelentette ki Vida Zsuzsanna.

A szakember a táplálkozás és a stresszoldást elősegítő fizikai aktivitás mellett a ginkgo bilobát emelte ki. A páfrányfenyő levelének kivonata serkenti az agyi vérkeringést és hozzájárul a sejtek oxigénnel és tápanyagokkal történő ellátásához, az érhálózatra gyakorolt hatása miatt pedig a memóriát is javítja. „A ható-anyagból érdemes a minőséget választani, és tisztított ginkgo biloba kivonatot keresni."A ginkgo bilobával végzett klinikai vizsgálatok alapján a javasolt napi mennyiség 120–240 mg, ezt 2–3 részletben javallott bejuttatni a szervezetbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!