Életmód

2016.10.30. 20:10

Itt az idő a megújulásra - Az őszi hónapok kiválóan alkalmasak bőrünk feltöltésére és tisztítására

A hidegebb, szeles napok beköszönte arcbőrünket is megviseli. Ilyenkor teljesen más ápolást és napi rutint igényel, hogy továbbra is csillogó maradjon. Tippjeinkkel sikerülhet az egészséges, szép arc megőrzése.

Vadas Krisztina

Nyáron az erős napsugarak jelentik a legnagyobb veszélyt a bőrünkre. Bárhogy is védekezünk ellene, kisebb károsodásokat biztosan okozott arcunkon is. Ezért először érdemes profi szakembert felkeresni, aki megállapítja, milyen mértékben roncsolták az UV-sugarak az arcfelszínt. Az eredmények ismeretében pedig kialakíthatjuk új napi rutinunkat. Ha erre nincs lehetőség, akkor íme néhány alapszabály, amellyel biztosan nem lőhetünk mellé az otthoni bőrápolás során.

TISZTÍTÁS

A napsütéses órák számának csökkenésével elkerülhetetlen, hogy arcunk veszítsen bronzos árnyalatából. Vannak, akiknél egyenletesen, vannak azonban olyanok, akiknél foltokban fakul ki a bőr. A különbségek enyhítésére jó megoldás lehet a rendszeres (heti egy-két alkalommal történő) radírozás. Persze ez nemcsak nekik, hanem mindenkinek ajánlott, hiszen az elhalt hámsejteket így tudjuk a legkönnyebben eltávolítani.

Hetente egyszer alkalmazzunk tápláló pakolást. Ezek feltöltik az arcbőrt a szükséges anyagokkal Fotó: Shutterstock

Ősszel érdemes lecserélni az alkoholos tonikokat más tisztító készítményre. A külső környezeti hatások miatt egyébként is könnyebben kiszárad a bőr, ne segítsünk rá még az alkoholtartalmú termékekkel is. Válasszunk helyettük tápláló anyagokat tartalmazó arctejet, vagy micellás vizet. Ezekből már széles választék kapható: érzékeny vagy zsírosodásra hajamos bőrűek is találnak megfelelő terméket a boltok polcain.

Fontos, hogy arcunkat ne mossuk szappannal, tusfürdővel, mert ezek még inkább elősegítik a kiszáradást.

HIDRATÁLÁS

Sajnos nem az időjárás az egyetlen szárító tényező ősszel. A fűtött helyiségek száraz levegője sem kedvez a bőrnek. A legfontosabb, hogy nem csak kívülről, belülről is fel kell tölteni. Nem győzik a szakemberek hangsúlyozni, mennyire fontos a napi két-három liter folyadék bevitele - ez az alapja a ragyogó külsőnek. A hidegebb évszakban a könnyed állagú, nyári termékeket le kell cserélni táplálóbb krémekre. A zsíros vagy kombinált bőrűek figyeljenek arra, hogy olajmentes kozmetikai szereket szerezzenek be, a normál vagy száraz bőrűek választhatnak zsírosabb állagú készítményeket is. A mindennapi hidratálás mellett pedig hetente egyszer alkalmazzunk tápanyagokban gazdag arcmaszkot, pakolást. Az interneten szuper házi receptek is találhatók.

VÉDEKEZÉS

Ahhoz, hogy fenntartsuk bőrünk egészségét, nem elég csupán a tüneti kezelés . Fontos, hogy minél több zöldséget, gyümölcsöt fogyasszunk - így feltöltjük szervezetünket antioxidánsokkal, amelyek segítenek a külső hatások elleni védekezésben. Emellett a C-vitamin pótlása is elengedhetetlen a ragyogó bőrhöz.

Habár már nem olyan intenzív a napsütés, nem feledkezhetünk meg az UV-védelemről: válasszunk nappalra olyan hidratáló vagy BB krémet, ami 15-ös faktorszámú fényvédelemmel bír. Így biztosan egészséges marad a bőr a téli hónapokban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!