Életmód

2015.11.08. 16:47

Jó móka legyen a fogmosás!

Számos tanulmány mutatott rá, hogy a helytelen fogmosási gyakorlat, a nem megfelelő táplálkozás nagyon erős összefüggésben van a gyermekek fogainak romlásával.

VN-információ

A gyermekkor kiemelkedő jelentőségű az egészségtudatosság kialakításában, hiszen a kiskorunkban kialakult igények és tapasztalatok a felnőttkori szokásaink alapját képezik majd. Gyermekkori átlagos egészségügyi állapotunk meghatározza egész hátralévő életünket. Így van ez fogainknál is. Vagyis az, hogy milyen felnőttkorban a szájhigiéniánk, elsősorban szüleink tanításától, példamutatásától függ. Szokásaink megváltoztatása idősebb korban már tudatos odafigyelést és erőfeszítést igényel, míg a gyerekek játszva tanulnak meg élni. Kezdjük el gyermekünk szájhigiéniai oktatását időben, hogy megóvjuk a felnőttkori kellemetlenségektől!

Első lépésként figyeljünk oda gyerekünk étrendjére. A mai táplálkozási trendet eluralja a cukor, és ez a gyerekekre fokozottan igaz. Legtöbbször az ajándékozást, a jutalmazást, a meglepetést sokan az édességgel azonosítják. Egész kiskorban rá kell szoktatnunk gyermekeinket, hogyha szomjasak, akkor vizet igyanak, cukros nassolnivalók helyett minél több gyümölcsöt és zöldséget fogyasszanak, így nemcsak vitamin kerül a szervezetükbe, de a rágásról sem szoknak le.

A helyes fogmosási technika és a példamutatás sokat számít. Sajnálatos módon a másik nagy probléma, hogy a szülők jelentős része nem adja át a gyerekeknek a napi kétszeri fogmosás szokását, és nem tanítja meg a helyes technikáját. A probléma forrása talán az, hogy fiatalkorukban ők sem tanulták meg.

A fogápolást az első néhány tejfog megjelenése után már el lehet kezdeni. Az első években praktikusabb, ha a szülő mossa a gyermek fogát, itt fontos a jó technika megtanítása. Gyengéden, körkörös mozdulatokkal, mégis alaposan tisztítsuk le az összes fogfelszínt, így idővel a gyerekek megtanulják a helyes mozdulatokat, és megszokják a tiszta fogak érzését. A cél, hogy már kisgyermekkorban kialakuljon az az igény, hogy este semmiképpen nem fekszünk le fogmosás nélkül, és reggeli készülődéshez is rutinszerűen hozzátartozik a kétperces fogmosás. Ehhez kellő rendszeresség, felügyelet és kitartás kell, mégis gyermekünk felnőttkori életvitelét nagyban megkönnyíthetjük. Egy kis kreativitással pedig a kicsik is megszerethetik a fogmosást. Számtalan színes, mintás, figurás gyermekfogkefe kapható már, és a fogkrémek között is nagy a választék. Vigyük magunkkal gyermekünket vásárláskor, és keressünk együtt olyan fogkefét, amit a gyerek szívesen használ, és olyan fogkrémet, melynek az ízét is szereti. A cukormentes rágóguminak fontos szerepe van a gyermekkori szájhigiéniában is. A fogmosások közötti időben, az étkezések után meg-tapadó ételmaradékok savas közeget teremtve a bakté- riumok melegágyául szolgálnak. Ilyen esetekben a szájüreg tisztításában sokat segít a cukormentes rágógumi, mely édesség gyanánt is szolgálhat. Édes íze miatt szeretik a gyerekek, de a cukorkákkal ellentétben nem károsítja a fogakat, sőt, számos előnyös hatása van. A rágógumi tisztítja a fogfelszínt, és serkenti a nyálképződést. A nyálnak pedig jelentős védő-tisztító szerepe van a szájban. Átmossa a fogakat, és a bővebb nyál a baktériumok számát is csökkenti.

Ha a szülők életében helye van a rendszeres fogorvosi ellenőrzésnek, akkor a gyermeknek is magától értetődő lesz, hogy időnként anyu vagy apu elmegy megnézetni a fogait. Ilyenkor érdemes magunkkal vinni gyermekünket is, sőt javasoljuk neki, hogy maga is üljön be a székbe, engedje, hogy a fogorvos belenézhessen a szájába, és biztassuk, hogy dicsekedjen el szép fogairól. A legtöbb fogorvos ilyen helyzetekben egy kis ajándékkal, matricával lepi meg a piciket, így a fogászati látogatás pozitív élményt jelent majd a gyermek számára.

A gyermekünkkel eltöltött fogmosási idő nem csak a kicsik fogának tesz jót. Mutassuk ki törődésünket, figyeljünk gyermekünkre, és hosz-szabb távon biztosítsuk azt, hogy kevesebb szájhigiéniai problémával rendelkezzen a felnövő új nemzedék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!