Életmód

2016.05.21. 09:59

Jógázás közben nincs verseny - Éld meg tested, lelked, szellemed csodálatos változásait!

ORFALU - Dr. Oláh Andor orvos-természetgyógyász 9 alapelvben rögzített természetes élet- és gyógymódrendszere egyformán fontosnak tartja a testnek, a léleknek és a szellemnek a megtisztítását és helyes működését, a harmóniára törekvést. Jöjjön most a számomra az egyik legkedvesebb, a jógának a bemutatása!

Gyenes Csilla

Több jógaút létezik, amelyek közül a különböző vérmérsékletű, életszemléletű emberek kiválaszthatják maguknak a legtökéletesebbet. A 20. századi nyugati világban a hatha jóga vált a legnépszerűbbé. A hatha szónak mély ezoterikus jelentése van. A „ha” szó Napot a „tha” a Holdat jelenti. A hatha jóga szimbolikusan a Nap és a Hold, az energiák egyesülését jelképezi. Vegyük sorra, milyen érvek szólnak amellett, hogy a hatha jógát mindennap gyakoroljuk, és filozófiája szerint alakítsuk az életünket!

Fotó: Gyenes Csilla

A Sivananda (hatha) jóga öt alapelvre épül:

A HELYES TESTMOZGÁSRA, ami jógapózokból, ászanákból áll. Rendszeres gyakorlásuk edzi a testet, rugalmassá teszi a gerincet, az ízületeket, javítja a vérkeringést, pozitívan hat a belső szerveink működésére.

A HELYES RELAXÁCIÓRA, amely segít feloldani az izmokban lévő feszültséget, gyakorlásával megszabadulhatunk az aggodalmainktól, félelmeinktől.

A HELYES LÉGZÉSRE, ami segít abban, hogy megfelelő mennyiségű energiát vegyünk magunkhoz, és ezt az energiát áramoltatni tudjuk a testünkben. A légzőgyakorlatok segítségével a tüdőnket feltöltjük éltető oxigénnel. A légzésre koncentrálva, elménket befolyásunk alá tudjuk vonni.

A HELYES TÁPLÁLKOZÁSRA, ami alatt a tiszta, könnyű, főleg gabonából, gyümölcsökből és zöldségekből álló táplálkozást értjük, ami az elmét tiszta gondolkodásúvá és a testet pedig karcsúvá, rugalmassá teszi.

A POZITÍV GONDOLKODÁSRA, meditációra, ami hozzásegít bennünket, hogy elménk elcsendesüljön. A meditáció által magasabb szintű tudatállapotba kerülhetünk.

Amint a felsorolásból is látszik, a hatha jóga egy komplex dolog, nem csak egészségmegőrző testi gyakorlatok sora, ahogy sokan tekintenek rá, kiszakítva az ászanákat a rendszerből. Bárki, bármilyen korban elkezdheti a jógázást, mindenkinek hasznára válhat, ha helyesen és szakszerűen végzi, és filozófiája szerint él. Érdemes felkeresni egy tanfolyamot, ahol a jógaoktató segít abban, hogy helyesen tanuljuk meg az ászanákat, a légzőgyakorlatokat. Jógázás közben nincs verseny, mindenki befelé figyel, mindenki megtanulhatja megszeretni és elfogadni saját testi korlátait, és nem viszonyítja magát másokhoz, csak önmagához. S ez így helyes! Mindenkit arra biztatok, kezdje el a jógázást, hogy megélhesse testének, lelkének, szellemének csodálatos változásait!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!