Kapy Anita színes, meleg, kedves mesevilága

2017. július 10., 19:40 szerző: Tersztyánszky Krisztina fotós: Nagy Jácint
komment
Hihetetlenül sok kreatív ember él közöttünk. Az automatizáció, a tömeggyártás pedig jelentősen megnövelte a kétkezi munkával készült, egyedi dísz- és használati tárgyak ázsióját.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Új sorozatunkban olyan embereket mutatunk be, akik valamilyen sajátos kézművestechnika művelésével különleges, szép tárgyakat varázsolnak a környezetünkbe. Első kreatív vendégünk a szombathelyi Kapy Anita, aki néhány éve a tűnemezelés mellett kötelezte el magát. Korábban már számos kézművestechnikával megpróbálkozott: gyöngyfűzéssel, foltvarrással.

– Kiskoromban sem unatkoztam soha, és ma is úgy vagyok vele, hogy ha a kertben meglátok egy formás ágat, egy száraz termést, már látom, hogy mi fog készülni belőle. Az is inspirálólag hatott rám, hogy öt évig egy underground ruházati boltban dolgoztam Szombathelyen, ahol sok érdekes fiatallal ismerkedtem meg. Az első nemezelőtűt a párom édesanyjától kaptam hat évvel ezelőtt, ő mutatta meg a technikát. A gombákat pedig egy kedves fiú barátomnál láttam meg. Mindjárt összekapcsoltam a nemezzel, és elkezdett szárnyalni a fantáziám.

Ancsa szívesen beavat a műhelytitkokba. A tűnemezelés egyáltalán nem nehéz technika, és viszonylag szerény alapkészlettel el lehet kezdeni. Nem kell hozzá más, mint egy sorjás (a felületén pici tüskékkel ellátott) nemezelőtű, egy habszivacs alátét, amely a sérülékeny tűt védi, és kézművesboltban kapható színezett gyapjú. Ha valamilyen térbeli figurát szeretnénk kialakítani, akkor még egy hungarocell formára is szükségünk lesz. A tűnemezelés során a gyapjút a tű leföl mozgatásával tömörítjük, formázhatóvá tesszük. Könnyen toldható, más-más színek is egymás mellé dolgozhatók. A jól nemezelt gyapjú tartós, időtálló, de csak beltérben szabad használni, mert a nedvesség nem tesz neki jót.

– A számomra legkedvesebb gombafigurákhoz először hungarocellből szikével kivágom a kedvem szerinti gombafej formát – mutatja Ancsa. – Ezen kezdem el a tömörítést, és addig folytatom, amíg a filc egyenletesen, minden oldalról beborítja a formát. A talpakat a párommal farönkökből vágjuk ki motorfűrésszel, lelazúrozzuk. A gombák szára ugyancsak lekezelt faág vagy bambuszszár, amit a talpba fúrt lyukba ragasztok. A kompozíciókat gyakran további, a természetben fellelhető dolgokkal díszítem. Például levendulával bélelt manóágyat teszek a tövébe. Azt már a leendő tulajdonosra bízom, hogy kinek ki költözik be az ágyikóba.

Ami azt illeti, Anita kompozíciói szinte mindig barátoknál találnak új gazdára, s az alkotójuk minden egyedi darabbal egy kicsit magát is odaadja. Az emberi kapcsolatokat, a közösséget fűzi velük még szorosabbra, és táplálkozik a kapott visszajelzésekből. Egy idő óta, amióta meghívták egy kreatív alkotóközösségbe – és nagyon jó volt a fogadtatás – már kezdi úgy érezni, hogy a világnak is szívesen megmutatná az alkotásait.

Kapy Anita egy egész színes, meleg mesevilágot varázsolt már a filcgombákból, ez a kedvenc figurája, amivel a vásárokat járva nem is igen találkozott még másnál. Persze lehet a filcből sok minden mást is készíteni, a lehetőségeknek csak a fantázia szab határt. Például a gombához hasonló megoldással fenyőfát. Sík felületen több színt összedolgozva faliképet. Keményre összetömörítve, hungarocell betét nélkül kabalafigurát, játékállatot. Vagy például keményre tömörített golyóból, vékony fémrúddal átszúrva fülbevalót, nyakláncot.

Fotó: Nagy Jácint

Anita a maga filc mesevilágával és otthonszépítő kreativitásával egyébként nincs egyedül. Párja, Krisztián korábban kályhákat tervezett, és ma is számos dísztárgyat készít kovácsoltvasból. Fia, a hétéves Gellért pedig imád rajzolni, és az a terve, hogy képregényrajzoló lesz.

Tersztyánszky Krisztina

2017. július 10., 19:40 szerző: Tersztyánszky Krisztina fotós: Nagy Jácint

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...