Életmód

2015.07.21. 12:55

Képes vagy rá?

„Képes vagy rá?” – egy kérdés, amit titkon rengetegszer teszünk fel magunknak. Méregetjük, mérlegeljük a tudásunkat, és bizonytalankodva tapogatózunk, a konkrét cselekvések helyett.

Horváth Nikoletta

Félünk. Hiába mondják az „okosok", hogy bármit megtehetünk, bennünk van az erő...nem hisszük. Nem tapasztaltuk. De biztos, hogy csak az létezik, amit látunk? Nem lehet, hogy inkább azt látjuk, amit hiszünk?

Általános iskolás koromban nem kellett a szomszédba mennem a csínyekért. Mindig volt, néhány – szerintem – jó elképzelésem, amit hogy-hogy nem a tanárok kevéssé értékeltek... Egyik menzai ebéd után csoportosan galoppoztunk vissza almamáterünk falai közé. „Menjünk csukott szemmel!" – jutott eszembe a hatalmas ötlet. Milyen jó mulatság is egymásba karolva, lehunyt pillákkal haladni az utcán. Hiszen nem nehéz az – gondoltam. Igen. Meggyőződésem pontosan addig a másodpercig tartott ki, amíg trösztként végre nem hajtottam a feladatot. Sötétség borult rám, belekapaszkodtam a mellettem állóba, és hirtelen nem akartam nevetni. A talpam, mintha ingoványos mocsarat tapintott volna, a zajok összefolytak, én pedig megijedtem. Igazán. Kipattantak a szemeim. „Képtelen vagyok erre" – jelentettem ki. Képtelen.

Nagyot ugrunk az időben. Az általános évei emlékekké alakultak, s hiába nyitom ki a szemem, nem köszönt rám a világosság lelket szabadító nyalábja. Az utcán Lili hámfogóját szorítva magabiztosan közlekedem, néha előre túrok a fehérbottal, s ha olykor tévedünk is, megfejtjük a forgalom alkotta rejtvényeket. Ezek szerint mégis képes vagyok rá? Pedig tisztán emlékszem a félelem jeges szorítására, most pedig, az örök sötétség mezején bóklászva tudom, nincs mitől tartanom.

A bizonytalanság, a kishitűség korunk ránk rakódott pora. Sokszor tépelődöm, én is. A hajam kihullik olykor, önmagamtól, s már amikor a nem létező bajszomat szabdosnám megállok egy villanásnyi időre, és csak emlékezem. Erre a példára. Erre a kicsit kifordított, groteszk, morbid, mégis igaz „tanmesére". – Ilyenkor biztosan érzem, tudom: képesek vagyunk, bármire!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!