Életmód

2015.04.26. 11:19

Kerékpár-forradalom

Szombathely - Óriási fejlődésen mentek keresztül a kerékpárok az elmúlt tíz évben. A kerékpározás pedig népszerűbb mint valaha.

Budai Dávid

A kerékpározás napjainkban nagyon népszerű, de hogy mennyire az, azt kevesen gondolnák. Sokan emlékezhetnek még a rendszerváltás utáni években arra, amikor a Csepel biciklik után, mindenki mountain bike-ra pattant. Akkor az országot elárasztó, gyakran silány minőségű bringák ezrei az emberek szabadságvágyát elégítették ki - mondta el Pósfalvi Tamás a Canyon Sport egyesület versenyzője, akivel a kerékpározás újkori térhódításáról beszélgettünk. Az akkori kerékpárokat ugyan terepre tervezték, mégis csak kevesen merészkedtek ki frissen vásárolt biciklijükkel az erdőkbe.

Ma már más a helyzet, nem csak a gyártók lettek tudatosabbak, de a fogyasztók is. A vásárlók többsége pontosan tudja, hogy terepre, országútra, túrázásra, vagy versenyre szánja majd biciklijét. Kijelenthető, hogy a kerékpározás napjainkban a reneszánszát éli, egyre gyakoribb, hogy egész családok, vagy baráti körök vágnak neki egy-egy nagyobb túrának, a Balaton-kör teljesítése pedig már olyan a kerékpárosok körében, mint az El Camino a zarándokoknál.

Pósfalvi Tamás szerint a nyilvánvalóan kedvező élettani hatások mellett, az is teret engedett a kerékpározás elterjedésének, hogy tíz év alatt mindössze harminc százalékkal emelkedtek a bicikliárak. Ma már az az általános, hogy legalább 100 ezer forintot áldoznak egy drótszamárra, ami egy megbízható minőségi kerékpárért igazán nem nagy összeg. Főleg, hogy a húsz évvel ezelőtti mountain bike robbanást olyan minőségi fejlődés követte, hogy ma már bátran elmondhatjuk, az űrtechnológia belopózott a kerekek közé, elég csak az egyre elterjedtebb karbonvázakra gondolni. Érdemes megjegyezni, hogy nem csak a kerékpár népszerűsége, de a megváltozott igények hatására, a biciklik kereke is megnőtt az utóbbi években.

Bakucz Bence hét éve triatlonozik, nála a sisak viselése és a hatalmas távok teljesítése természetes. Az előbbi legyen nálunk is az, az utóbbi nem követelmény

Az élettani hatások valóban kedvezőek. Ízületi fájdalmak esetén azért javasolják, a kerékpározást, mert tekeréskor a test súlya nem terheli az ízületeket. Ráadásul 3-4 hónap bicajozást követően a pulzus is jelentősen csökken, ami kedvező hatással van a szívre.

Persze az emberek nem emiatt pattannak két kerékre, hanem a természet, a kék ég és a suhanás miatt. A kedvező egészségügyi hatásokat, mondhatni bónuszként kapjuk, de Pósfalvi Tamás tapasztalata az, hogy aki elkezd rendszeresen bicajozni, azt meg is változik, gondolkodásban, és közérzetben mindenképpen, de előbb utóbb az egészséges táplálkozás is menthetetlenül felüti a fejét a bringásoknál.

Húsz-harminc kilométer teljesítése annak sem okoz gondot, aki életében először kezd el pedálozni. Így egy Szombathely-Bucsu-Bozsok-Szombathely kör bárkinek belefér, de egyre népszerűbb a Lukácsházi-víztározó is, amit hétvégén gyakorlatilag ellepnek a kétkerekűek. Egy ausztriai túra is simán teljesíthető, viszont itt jó, ha tudjuk, hogy kötelező a fejvédő használata, bár Pósfalvi Tamás szerint ez mindenkinek ajánlott, aki nyeregbe száll.

A biztonság azonban nem csak nekünk, hanem kerékpárunknak is nagyon fontos, a kerékpár értékének tíz százalékát célszerű erre fordítani. A sodronyos biciklizárak csak akkor nyújtanak megfelelő védelmet, ha mi is a bringán ülünk, ezért ezt a bicikli tolvajokon kívül senki nem ajánlhatja jó szívvel, a tavaszi bicikli túrákat például a Kőszegi-hegységbe viszont igen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!