Életmód

2016.04.17. 15:10

Kertterápia: gyógyuljon a szabadban!

Orfalu - A múlt héten a pihentető, ellazító relaxáció egészségvédő hatásairól, illetve módjairól írtam. Ezt a témát szeretném folytatni, mert az emberek zöme csak a hagyományos relaxációs lehetőségeket ismeri, pedig sokféle különleges módja van még a pihentető, gyógyító ellazulásnak. A múlt heti cikkben ismertettem a hazánkban csak szűk körben ismert relaxációs méhesházat, most pedig a kertterápiáról írok.

Gyenes Csilla

A kertészkedés, a növényekkel való foglalatosság, a természetben való tartózkodás gyógyító hatását, az 1950-60-as évek óta vizsgálják tudományosan. Az Amerikai Egyesült Államok egyetemein egyre többen végeznek kertterápia szakon. Kifejezetten, a gyógyítás céljából létrehozott gyógyító kerteket, terápiás tájakat az 1980-as évek óta alakítanak ki, elsősorban az USA-ban, Nyugat-Európában. Nálunk még gyermekcipőben jár a kertterápia.

Milyen testi-lelki hatása van a gyógyító kertben végzett aktív vagy passzív tevékenységnek? Megfigyelték, hogy azok a kórházi betegek, akik a gyógyulásuk alatt kerti munkát végeztek, társaiknál hamarább gyógyultak meg. Kevesebb időt töltöttek a kórházban és kisebb fájdalmuk volt azoknak, akik olyan szobában gyógyultak, amelynek az ablaka szép kertre nézett. A világban egyre több helyen alkalmaznak kertterápiát az emberek szociális, oktatási, pszichológiai és fizikai rehabilitációjához, a testük és a lelkük gyógyítására.

A természetben hallgatott előadások tartalma mélyebben belénk vésődik (Fotó: Gyenes Csilla)

Sok ismerősöm számolt be arról - magamon is ezt tapasztaltam -, hogy miután gyökeresen életmódot és élőhelyet változtattak úgy, hogy a városi létformájukat egy természetközeli, gazdálkodó életre cserélték, sokat javult az erőnlétük, elmúltak vagy enyhültek a civilizációs betegségeik tünetei, érzékenyebbé, befogadóbbá vált a lelkük. Boldogabbnak, kiegyensúlyozottabbnak érezték magukat. Ezek a bátor, az újra mindig nyitott emberek valójában egy kertterápián vesznek részt a mindennapokban, ez a magyarázata a testi-lelki pozitív változásaiknak.

Április 23-án, 9 és 16 óra között a Nyitott Kertek Napján 6 megyében 12 kert és önfenntartó gazdálkodás várja azokat a látogatókat, akik szeretnék látni, és megtapasztalni, hogyan lehet létrehozni és működtetni környezettudatosan az élettereket, akiket foglalkoztat az újrakezdés gondolata, olyanokat, akik tartalmas időtöltéssel szeretnének feltöltődni a hétvégén. A nyitottkertek.hu oldalon részletes információt találhatunk a programról és a kertekről.

Az orfalui Vadvirág méhes-és füveskert „A mi kaszáló gyümölcsösünk” című rendezvénnyel csatlakozik a programhoz. A látogatók bepillanthatnak a 3,5 hektáros birtok életébe, különleges előadásokat hallgathatnak meg, ősi kézműves mesterségeket tanulhatnak, és kipróbálhatják a gyógyító méhesházat is. Muzsikában és gyógynövényeket ábrázoló festményekben is gyönyörködhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!