Életmód

2017.02.24. 19:25

Kire mondjuk, hogy vegán? - Sokan összekeverik a vegetarianizmust a vegán életmóddal

Nem mindegy, hogy valaki vegetáriánus vagy vegán. A legtöbben nem tudják, mi a különbség a kettő között. Mutatjuk, mik a fő jellemzők.

Vadas Krisztina

A vegetáriánus az, aki nem fogyaszt húst - ezzel szinte mindenki tisztában van. Ám a vegetarianizmusnak is vannak válfajai. A szemivegetáriánusok fogyasztanak tenger gyümölcseit, halféléket, szárnyasokat, valamint tojást és tejtermékeket is. De nem esznek semmi olyan húst, amely négylábú állattól származik. A peszkatariánusok ezzel szemben semmilyen melegvérű állat húsát nem eszik meg, halat viszont igen. Az ovo-lakto vegetáriánus pedig semmilyen állat húsát nem fogyasztja. Vannak kevésbé kötött étrendeket követők is. A flexitarián például olyan vegetáriánus, aki otthon egyáltalán nem eszik húst, de vendégségben és étteremben ha nincs más lehetőség, akkor kivételt tesz.

A vegán étrendet követők ezzel szemben még ennél is szigorúbban elutasítják az állati eredetű táplálékot, így tejtermékeket, tojást, állati zsiradékot és még mézet sem esznek. Természetesen köztük is vannak különböző trendeket követők. A nyers vegánok vagy másnéven raw vegánok csak nyers tápanyagot visznek be. A fruitariánusok még korlátozottabb étrendet követnek: csak gyümölcs alapú ételeket fogyasztanak. Emellett a vegánok minden olyan terméket kerülnek, amelyek teszteléséhez állatokat használtak fel vagy fejlesztésük állatkísérletekhez köthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!