Életmód

2016.07.18. 19:15

Kis Grófo egy igazi életmentő! - A bulibárót egy roma nap keretében kapták el a vasi vöröskeresztesek, nekik segített

Bük - A bulibáró a fürdőváros roma napján nemcsak fellépőként ejtette rabul a szíveket, hanem vért is kért - természetesen jó célra. Elmondjuk, mit üzent a vasiaknak Kis Grófo.

Simán Klára

Igazi jó hangulat, oldott, fesztelen együttlét jellemezte a II. Büki Roma Gasztronómia Napot. A Művelődési és Sportközpont, Könyvtár udvarán, az Átriumban tartották a délutáni összejövetelt, amelyen a Magyar Vöröskereszt Vas Megyei Szervezete is aktívan közreműködött.

- A csillámtetoválással arattuk a legnagyobb sikert, az egészségügyi szűrésre pedig a programjainktól, ajándékainktól vidám embereket már sokkal könnyebb volt becsábítanunk - mondta el Németh Dóra, a megyei elsősegélynyújtó vizsgák koordinátora, a vasi szervezet pénztárosa. Kérdésünkre hozzátette, hogy a délután mintegy 130 ezer forintos költségét a Vöröskereszt Szociális Pályázata finanszírozta, vagyis gyakorlatilag saját, országos szervezeti pénzből jutott forrás a rendezvényen való aktív részvételre. Az elsősorban gyermekeknek szóló rajzkészítés, kézműves foglalkozások alapanyagait, apró ajándékokat - így például hűtőmágnest, kitűzőket - ebből meg tudták vásárolni. Németh Dóra elmondta, hogy eközben a sportházban egy vöröskeresztes tárlatot is bemutattak az érdeklődőknek. A kiállításon a szervezet múltjából megőrzött emlékeket, elismeréseket, serlegeket, régi fényképeket mutattak meg: a látogatók így könnyen szembesülhettek azzal, hogy már több évtizeddel korábban, nagyszüleink idejében is dicsőség volt másokon segíteni.

A roma nap sztárja a bulibáró, azaz Kis Grófó volt az Átriumban. Fotó: Sulics Boglárka

- Legnagyobb örömünkre a sztárvendég, Kis Grófo is meglátogatott bennünket, így azonnal el is kaptuk őt, hogy kérjünk tőle egy kis szívességet - mesélte el Németh Dóra. A koordinátornak és az ott lévő önkénteseknek sikerült ugyanis rávenniük a bulibárót arra, hogy egy exkluzív videóban elmondja: aki vért ad - megment három életet!

- A bulibáró kifejezetten jó fej volt, segítőkész és kedves - tette hozzá Németh Dóra, aki azt is elmondta, hogy a rendezvény megszervezésében és abban, hogy ilyen sok ember részt vett az egészségügyi szűrővizsgálatokon, óriási szerepe volt Bük Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata elnökének, Németh Tibornénak. (Ő egyben a helyi vöröskereszt aktivistája is.) A két szombathelyi és egy csepregi önkéntessel dolgozó fiatal hölgy hozzátette, hogy délután három órától este hétig szinte megállás nélkül dolgoztak: mivel azért nem jöttek be tömegével az érdeklődők, hát kimentek hozzájuk, és gyakorlatilag toborozták őket. A kedves invitálásnak nem nagyon tudtak ellenállni a résztvevők - ráadásul az egészségét mindeni fontosnak tartja, így tehát több tucatnyian kérték a vérnyomásmérést, testtömegindex-mérést, vércukorszint-ellenőrzést is. A programot Vinczéné Kendli Csilla, a Magyar Vöröskereszt Vas Megyei Szervezetének igazgatója felügyelte a helyszínen - ő maximálisan elégedett volt a csapat munkájával.

Németh Dóra koordinátor a következő, új projekt pólóját mutatja. Fotó: Sárvári Zsuzsa

- A következő nagy projektünk az ifjúsági önkénteseink és civilek segítségével valósul meg: a fiatalokat szeretnénk megszólítani - mondta el a következő projektjüket Németh Dóra. Ezt a Vöröskereszt Vér-adást Támogató Alaprészéből nyert összeggel tudják megvalósítani. Mint megtudtuk, ezzel főként a véradásra szeretnék buzdítani a fiatalabbakat. Ez meglehetősen látványosnak ígérkezik:

- Angyalszárnyakkal, vöröskeresztes pólóban megyünk ki a szombathelyi Fő térre, ott elbeszélgetünk az emberekkel az önkéntes véradás fontosságáról - felelte érdeklődésünkre Németh Dóra. A koordinátor megmutatta az új pólójukat is, mintegy harmincan öltik majd magukra ezt az új, designos cuccot.

Molnár Adrienn vöröskeresztes önkéntes Takács Diána vércukorszintjét méri a büki kitelepülésen. Fotó: Németh Dóra

- A vérellátó központot is megmutatjuk majd a fiataloknak: könnyebben megértik, hogy a levett vér hova kerül, mi lesz vele, ha saját szemükkel látják - mondta el a szervező. Kiemelte, hogy előadást is meghallgathatnak majd a témáról azok, akik részt vesznek a programban, amely mintegy 100 ezer forintba kerül majd.

Információink szerint egyébként - bár most is van elegendő mennyiségű vérkészlet Vas megyében - a nyári, szünidei szezonban lényegesen kevesebben adnak vért, mint az év többi részében. (Rákérdeztünk, hogy a fesztiválokon van-e elég véradó, ám az alkoholfogyasztás, és más tudatmódosító szerek jelenléte a szervezetben - mint köztudott - kizárja a véradás lehetőségét ezt nem is ragoznánk tovább.)

Így tehát kampányolunk mi is, Kis Grófóval együtt: adjanak vért, és mentsenek meg ezzel három életet! Lehet, hogy valaki egyszer pont az Önökét menti majd meg egy ilyen cselekedetével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!