Életmód

2017.07.27. 06:36

Kommunális hulladékgyűjtés

2017. január 1-től folyamatos átállással, Vas megye 216 településén, a kommunális és a szelektív hulladék kezelésére az STKH Sopron és Térsége Nonprofit Kft.-t jelölte ki fővállalkozóként az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. A terület nagysága miatt az STKH jelenleg, alvállalkozók bevonásával végzi a közszolgáltatási feladatok ellátását. Cikksorozatunkban információkkal, gyakorlati tudnivalókkal adunk segítséget a Vas megyében is megvalósuló korszerű rendszerhez való kapcsolódás megkönnyítésére.

Az NHKV által kijelölt közszolgáltatók feladata a kommunális és szelektív hulladék gyűjtése és kezelése. A közszolgáltató a kommunális hulladékgyűjtésre rendszeresített járatokat köteles indítani, az ingatlanhasználók pedig a ház elé kihúzott kukába vegyesen gyűjtött hulladéktól ilyen módon megszabadulhatnak. Vas megye területén a szolgáltatást igénybe vevő ügyfelek változást tapasztalhatnak az ürítések gyakoriságában, a hulladékszállítás napjában, sőt, az is lehet, hogy a hulladékot más cég autói gyűjtik, mint amit eddig a településen megszoktak. A gyakoribb ürítési szám a korábban fizetett díj változatlanul hagyásával történik.

A kommunális hulladékgyűjtésnek vannak szabályai, ezek egy részét a hulladéktörvény, más részét pedig a települési önkormányzat szabályozza. A háztartások részére minimálisan megszabott kukaedény űrtartalma 80 liter, ettől lefelé eltérni csak önkormányzati igazolással lehet. A kukának –szintén a törvény szerint- illeszkednie kell a közszolgáltató által rendszeresített kukásautók ürítő-szerkezetéhez, hogy biztonságban, hosszú távon használni lehessen. Új kuka beszerzése esetén,  az Otto, Henkel, Semicont, ESE, Europlast kukák jelentik a jó választást, mert erősek, jól bírják a terhelést. Az edénybérleti lehetőségekről az ügyfélszolgálatok tudnak felvilágosítást adni.

Fontos szabály, hogy a vegyes gyűjtésre használt kukába csak olyan hulladék kerüljön, ami nem gyűjthető szelektíven, nem mérgező, nem forró, nem folyik és semmilyen módon nem veszélyezteti az ürítést végző munkások testi épségét. A gyűjtőedény tetejének lecsukott helyzetben kell lennie, ezért amennyiben a kuka űrtartalmánál több hulladék keletkezett adott héten a háztartásban, a gyűjtést végző cég által rendszeresített, emblémás gyűjtőzsákban kell kitenni a plusz szemetet.

A kukákat mindig a gyűjtési nap reggelén, 6 óra előtt kell kihúzni az utcára.

A leggondosabb kezelés mellett is előfordul, hogy a kuka egy darabja letörik, a fala végigreped, hiszen a súly, a fagy, az ultraibolya sugárzás, de csak az anyagöregedés is ebbe az irányba hat. A törést az ürítést végző cég munkatársainak kell bejelenteni.

A sorozat következő részében a szelektív hulladékgyűjtés lesz a téma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!