Életmód

2015.11.21. 08:45

Kóstolta már az angyalok ajándékát? - Mutatjuk, mi mindenre jó a csipkebogyó

Az angyalok ajándékának tartják a rózsaféléket szépségük, tulajdonságaik miatt. A rózsafélék családjának kiemelkedő faja a szerény külsejű, de annál jelentősebb tulajdonságokkal bíró gyepűrózsa, ismertebb nevein csipkerózsa vagy vadrózsa.

Gyenes Csilla

Latin neve Rosa canina, kutyarózsa, ami onnan ered, hogy régen e növénynek veszettséget gyógyító hatást tulajdonítottak. Skarlátvörös, bogyóra emlékeztető termését tájegységenként másként hívják: csipkebogyó, csipke, petymeg, hecsedli, bicske, csitkenye.

A gyepűrózsa beszédes név, mert utal a növény élőhelyére is. Napos erdőszélek, visszaerdősült legelők növénye. A két-három méteresre is megnövő szúrós, tüskés vesszői átjárhatatlan akadályt biztosítottak a honfoglaláskor és utána a határok a gyepűk őrzésében.

Felhasználása sokrétű: virágát, levelét és termését is hasznosíthatjuk. Érdemes májusban, júniusban gyűjteni a finom illatú, halványrózsaszín, nagy virágjainak szirmait, bimbóit. Belőlük bólét, dzsemet készíthetünk, vagy enyhe, hashajtóhatású teát. Ha a szirmokat más megszárított rózsák, szagos füvek leveleivel, virágaival és egy pár csepp illóolajjal keverjük össze, akkor szobánkat, fiókunkat illatosító potpourrit, illatpárnát kapunk.

A csipkerózsa éretten piros színű áltermését, a csipkebogyót ősszel gyűjthetjük. A szárításra szánt, még kemény állapotban leszedett termésből, miután félbevágtuk, távolítsuk el a szőrős aszmagokat! Ajánlatos kesztyűt húzni, mert a szőrök a bőrön irritációt okozhatnak! A dércsípte, megpuhult csipkebogyók szárításra már nem alkalmasak. Ezekből lekvárt, mártásokat, levest, gyógybort, likőrt, ecetet készíthetünk.

A csipkebogyónak a citromnál tízszer nagyobb a C-vitamin tartalma. A C-vitamin hő, levegő hatására gyorsan elbomlik, ezért mérsékelt hőfokon, gyorsan szárítsuk a bogyókat! A piros terméseket langyos vízben hat-nyolc óráig áztassuk! Szűrés után a teát csak enyhén melegítsük fel! C-vitamin tartalmán túl még tartalmaz magnéziumot, kalciumot, különböző olajokat, karotin, B-, K- és P-vitamint is.

A hatása sokrétű: enyhe víz-és hashajtó, csökkenti a magas vérnyomást, gyógyítja a bélhurutot, jó hatással vannak a légúti gyulladásos folyamatokra, erősíti az immunrendszert. Szabályozza az erek áteresztő képességét, erősíti az érfalakat, az érelmeszesedés megelőzésére, kezelésére használható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!