Életmód

2015.04.12. 17:13

Kutatásban jól állunk - Daganatos betegségekre is keresik a gyógyírt

A klinikai vizsgálatoknak köszönhetően áttörés következett be a daganatos betegségek gyógyításában az elmúlt tíz évben.

Minden ötödik új klinikai kutatás a rákos megbetegedések gyógyítását célozza Magyarországon, az engedélyezésre váró kutatások terápiás terület szerinti megoszlása alapján az anyagcsere- és táplálkozási, illetve az idegrendszeri és pszichiátriai betegségeket vizsgáló kutatások állnak a második és harmadik helyen derül ki az Országos Gyógyszerészeti Intézet statisztikáiból. A Klinikai Kutatási Iránytű (KKI) szakértői szerint az elmúlt évtizedben áttörés következett be a rákkutatásban, ami alapvetően a klinikai kutatásoknak köszönhető. A héten elindult a www.kutatasiranytu.hu web-oldal, amelynek célja a fejlesztés alatt álló diagnosztikai-kezelési lehetőségek társadalmi megismertetése.

Az engedélyezésre benyújtott új klinikai kutatások ötöde a rákos megbetegedések diagnosztikai és terápiás fejlesztési lehetőségeit vizsgálná, a tervezett kutatások 10 és 8 százalékban az anyagcsere- és táplálkozástudomány, illetve a neurológia és a pszichiátria területét érintik derül ki az Országos Gyógyszerészeti Intézet statisztikájából.

- Az onkológia hosszú évek óta a klinikai kutatások vezető területe, aminek köszönhetően komoly eredmények születtek a rákkutatásban. Egyrészt sikerült lelassítani a betegség lefolyását, sőt, évről évre magasabb a gyógyultak száma is. Másrészt jelentősen javított a betegek életminőségén az, hogy a legkorszerűbb daganatellenes kezeléseknél a mellékhatások például hajhullás, gyomor- és bélpanaszok ritkábban és enyhébb formában jelentkeznek - mondja dr. Lakner Géza belgyógyász, klinikai farmakológus, a Klinikai Kutatási Iránytű orvosigazgatója.

A KKI szakértői szerint a tervezett anyagcsere- és táplálkozástudományi kutatások nagy aránya is kiemelt fontosságú népegészségügyi szempontból, ugyanis az anyagcserezavarok, mint a cukorbetegség, zsíranyagcsere-zavarok, súlyos szív- és érrendszeri megbetegedések előszobái is lehetnek, így ezek a kutatá-
sok preventív célokat is szolgálnak. Magyarországon 2007 óta évente nagyjából 300 350 klinikai kutatás veszi kezdetét, az elmúlt évben az egyesült államokbeli National Institutes of Health adatai szerint összesen 1954 klinikai kutatás zajlott nálunk. Hazánk a klinikai kutatások számát tekintve az előkelő tizenegyedik helyet foglalja el az európai országok között, amivel Svédország kivételével a skandináv országokat és Svájcot is magunk mögé utasítjuk.

A KKI szakértői úgy látják, a kutatások, illetve a kutatásokban részt vevő betegek számának növekedése a betegek és az orvosok számára is kívánatos. A betegek számára a fő előny az, hogy díjtalanul olyan új innovatív készítményekhez juthatnak hozzá, amelyek piaci bevezetésükig más körülmények között lényegében hozzáférhetetlenek, forgalomba hozataluk után pedig csak nehezen hozzáférhetőek az átlagos jövedelmű emberek számára. A kutatásokban való közreműködés révén az egészségügyi szakmai személyzet orvosok, nővérek, adminisztratív dolgozók szakmai és kutatásmódszertani, informatikai tudása bővül, nemzetközi elismertségük növekszik, és a többletmunka után járó többletdíjazás komoly ösztönzést jelent számukra.

- A klinikai kutatások száma növekedésének elsődleges haszonélvezői a betegek és az egészségügyben dolgozók, ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk a makrogazdasági hatásokról sem: a pozitív tendenciából nagyságrendileg akár a GDP egynegyed százalékát is meghaladó mértékben profitálhat a nemzetgazdaság, közvetlenül pedig maga a hazai egészségügyi szektor - zárta gondolatait dr. Lakner Géza, a Klinikai Kutatási Iránytű orvosigazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!