Életmód

2015.02.22. 10:50

Lafayette a divat - A világ egyik leghíresebb áruháza

Párizs - Nemrégiben óriási szerencsémre Párizsban jártam, életemben immár másodszor. Sajnos úti beszámolót nem írhatok e csodás városról, úgyhogy - bár nem rajongok az áruházakért - inkább a világ egyik leggyönyörűbb és leghíresebb áruházát mutatom be nektek: a Galeries Lafayette-et.

Pusztai Fanni

Ha Párizsban jártok, több szempontból is érdemes ellátogatnotok ide: gyönyörű az épület, minden jelentős divatmárka kollekciója megtalálható itt, a tetejéről a kilátás mesés, és nem mellesleg itt osztogatják ingyen az egyik legrészletesebb Párizs-zsebtérképet, a látnivalók jelölésével.

1894. január 15-én Théophile Bader és Alphonse Kahn, a Galeries Lafayette Csoport alapítói a párizsi rue La Fayette 1. szám alatt megnyitották hetven négyzetméter alapterületű boltocskájukat, amely mára hetvenezer négyzetméteresre nőtte ki magát.

Kezdetben újdonságnak számító áruk, rövidáru és harisnya kereskedelme volt az elsődleges céljuk. A bolt nagy népszerűsége így kezdettől fogva adott volt, ezért folyamatosan terjeszkedett a boulevard Haussmann mentén. A saját kalapszalont női öltözetkészítő műhelyek követték, majd csakhamar a megfizethető divat otthona lett a cég. Ez ma már legtöbb üzletéről nem mondható el, mivel a legelismertebb divatházak, luxusmárkák árulják itt legújabb kollekciójukat.

Minden emelet  újabb világhírű dizájner alkotásait rejti Fotó: Pusztai Fanni

Az utca nevét viselő márkát hivatalosan 1900-ban regisztrálták Aux Galeries Lafayette néven. A földszinten a legnevesebb márkák kozmetikumai és parfümjei próbálhatók ki, az emeleteken pedig a női szemeket gyönyörködtető tömérdek ruhanemű, neves dizájnerek legutolsó kollekciói na és az étterem.

Itt minden évszakban felmérhetjük a legújabb szezon divatját. Most épp a tavaszi-nyári kollekciók kerültek ki a divattervezők polcaira.

Az áruház tetejéről gyönyörű kilátás nyílik az Operaházra  Fotó: Pusztai Fanni

De ha valakit abszolút nem érdekel a divat, akkor is látogasson el ide, mert az épület gyönyörű, a tetejére is lépcsőzzetek fel, egy uzsonnázásra alkalmas terasz található itt, ahonnan csodás kilátás nyílik a városra, különösen az Operaházra, de látni az Eiffel-tornyot, a Notre Dame-ot és a Sacré Coeur-t is.

Párizs a Lafayette nélkül talán nem is lehetne a divat fővárosa.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!