Életmód

2015.11.12. 10:36

Látott már mamin babát? - Így járják a táncot a lövői anyukák

Lövő – Március óta néhány kismama sajátos mozgásformát gyakorol a Szolgáltató és Kulturális Központban. Latin zenére táncolnak-tornáznak a testükre hordozóval felrögzített kisbabájukkal együtt.

Tersztyánszky Krisztina

A „maminbaba" elnevezésű hordozós, latin zenés fitneszt magyar szakember fejlesztette ki néhány évvel ezelőtt. A mozgásformát országszerte speciálisan kiképzett oktatók tanítják az érdeklődő anyukáknak. Így Lövőn Molnár-Sydorkó Andrea kapuvári kismama, aki maga is huszonegy hónapos kisfiával jön a foglalkozásokra. A speciális mozgás egyszerre több szerepet is betölt: miközben erősíti az anya-gyermek kapcsolatot, segíti a kismamákat alakjuk visszanyerésében, a jobb-bal koordináció visszanyerésében, orvosolja az egyensúlyproblémákat.

Miléder Judit és Debreczeniné Fekete Erzsébet kisgyermekével. Fotó: Galavicsné Kinga

Az anyukák a tornát természetes szülés után már hat héttel, császármetszés után a baba három hónapos korától kezdhetik el. A gyermeket súlyától és magasságától függően kendőben, csatos hordozóban vagy úgynevezett mai-taiban rögzítik az édesanya testére, kezdetben előre, majd hat-nyolc kilogrammos súlytól hátra. A szoros, a baba nyakszirtjét is megtámasztó kötés megóvja a gyermeket a tánc közbeni ütődéstől, rázkódástól. A babák állítólag az egy óráig tartó tánc közben hasonló ringatást éreznek, mint az anyaméhben. Anyu közelségét, illatát érezve megnyugszanak, a legtöbben el is alszanak, miközben a kismama verejtékezve szépül.

Molnár-Sydorkó Andrea vezeti a foglalkozásokat

Andrea, akinek eredeti foglalkozása diplomás gyógymasszőr, elmondta, hogy minden oktató más-más koreográfiát dolgoz ki, amit a többiek is elsajátítanak. Így két-háromhetente változó tánclépésekkel karcsúsodnak a lövői és a környező településekről érkező anyukák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!