Életmód

2017.07.02. 12:40

Legyen gondtalan, jókedvű a strandolás a babával

Akár már néhány hónapos babával kimerészkedhetünk a strandra. A megfelelő óvintézkedéseket azonban meg kell tennünk, hogy zavartalan legyen a szabadban töltött idő.

Tóth Kata

Sokakban felmerül a kérdés, lehet-e fürdőzést tervezni, ha kisbaba van a családban. A válasz igen, de az első közös szabadtéri pancsolást, ha jó emlékekkel akarunk távozni, érdemes legalább a gyermek féléves koráig kitolni.

Napvédőkrém

Tévhit, hogy csak akkor kell naptejet használni, ha nincs felhő az égen. A legkisebbeknek ráadásul rendkívül érzékeny a bőrük: kötelező a legalább 30, de inkább 50-es faktorszámú babanaptej vagy napvédőkrém használata. A fák, a strandsátor árnyékában és félárnyékban sem mulaszthatjuk el a krémezést, máskülönben negyedóra alatt hólyagosra éghet a bababőr. A kenést meg kell ismételni, miután kijöttünk a vízből, mert lemosódik a bőrről a krém. Kis kendőt vagy sapkát kivétel nélkül mindig adjunk a kisebb-nagyobb gyerekekre - nem csak a parton, a vízben is. Jó szolgálatot tesz az úszópelenka, a papucs, a vízben az úszószandál. Késő délutánig - ha megtűrik magukon - napszemüveget is viseljenek, nagyon erős az UV-sugárzás.

Palatin József a büki fürdőben a kislányával, Liával. A baba sapkát visel és ötvenes faktorszámú naptejjel kenték be a szülei
Fotó: Szendi Péter

Gyógyfürdő kontra tenger

Az sem mindegy, hogy egy városi strandot látogatunk-e meg a kicsivel, vagy természetes vízbe visszük: a tavakban, tengerekben jóval kisebb a fertőzésveszély, ezekbe féléves kortól vihetjük gyermekünket. A sós víz nem, a hideg inkább zavarja őket - a vízhőmérsékletet és a -minőséget mindig ellenőrizzük. Közfürdőkbe, uszodába, klóros vizű strandra egyévesnél fiatalabb gyermekkel nem ajánlott menni. A gyógyfürdők kénes, 35 Celsius-fok feletti vize nem alkalmas arra, hogy abban kisgyerekek fürödjenek. A meleg vízben a kórokozók gyorsabban terjednek: fülgyulladás, gombabetegségek, futószemölcs kialakulhatnak. Ha viszont van babaúszásra alkalmas medence, ott nyugodtan pancsolhatunk.

Folyadékpótlás

A gyerekek a felnőtteknél még inkább hajlamosak a kiszáradásra, az izzadással ők is ásványi sókat, ionokat veszítenek. A folyadékszükségletük nyáron az átlagosnál nagyobb: ne cukros üdítőket, hanem természetes, szénsavmentes ásványvizet, jó minőségű csapvizet, hígított zöldségleveket adjunk a kezükbe, és ne csak akkor, amikor már jelzik: szomjasak.

Barátkozás a vízzel

Vannak gyerekek, akik babaúszáson vettek részt, emiatt ismerősek a vizes közegben; és olyanok is, akik idegenkednek tőle. Első alkalommal rövid időre - tíz-húsz percre - ölben vigyük be a kicsiket a tengerbe vagy a medencébe, a lábacskáit lógassuk a vízbe, azokat fröcsköljük gyengéden. A beülős úszógumik az ülni tudó kisdedeknek praktikusak. Karúszót legkorábban egyéves kor után adjunk. Ez sokáig biztonságosabb megoldás, mint az úszógumi, amit 2-3 éves kor előtt nem ajánlanak. Lényeges: egy pillanatra sem hagyhatjuk magára a babát, mert a sekély vízben is megcsúszhat, megfulladhat.

Napszúrás gyanúja

Fejfájás, hányinger, megemelkedett testhőmérséklet, hányás jelezhetik a hőgutát. Ilyenkor tilos "lehűteni" a gyermeket, mert görcsös állapot, szívmegállás történhet. A sok lubickolás után a délután egy része egy strandolós napon biztosan alvással telik. Ha nincs lehetőség ágyban altatni a bölcsődés-óvodás korú családtagokat, a nagyobbak a strandsátorban, a kicsik a babakocsiban pihenjenek. Erre tegyünk szúnyoghálót, így lesz zavartalan az alvás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!