Életmód

2017.04.02. 14:35

Leküzdjük a letargiát! - Segítünk kilábalni a nyomasztó tavaszi fáradtságból

Körkép - Senkinek sem kell bemutatnunk a tavaszi fáradtság érzését. Nincs is annál rosszabb, mikor az újjáéledő természet, a meleg napsugarak kicsalogatnának a szabadba, de testünk megálljt parancsol, és eluralkodik rajtunk a letargia. Tippeket adunk, hogy gyorsabban leküzdhesse a tavaszi fáradtságot!

Vadas Krisztina

Először fontos tisztázni, hogy a tavaszi fáradtság nem betegség, csak egy átmeneti állapot. Vannak, akiknél erősebben, vannak, akiknél kevésbé jelentkeznek a tünetek: levertség, fáradékonyság, gyengeség, kimerültség, teljes kedvetlenség.

A tavaly nyáron és ősszel felhalmozott tartalékokat a tél során feléltük, és napi táplálékból nem jut elegendő vitaminhoz, ásványi anyaghoz a szervezetünk. Emellett a hormonháztartás is felborul egy kicsit. A fáradtságérzetet leginkább az alvási hormon, a melatonin, és a boldogsághormon, a szerotonin szintjének ingadozása okozza. Télen, amikor rövidebbek a nappalok, több melatonint termel a szervezet, így megnő az alvásigény.

Tavasszal azonban a napfényes órák számának növekedésével elkezd csökkenni a melatonin-termelés - ez átmeneti zavart okoz az alvás-ébrenlét ciklusban. A téli időszámításra berendezkedett szervezet lassan áll át a tavaszi, gyorsabb tempóra, ez a folyamat pedig jócskán kifárasztja. Mindezek mellett az életvitel, a táplálkozási szokások is nagyban befolyásolják, mennyire gyorsan tudunk átlendülni ezen az átmeneti állapoton. Néhány apró változtatással akár egész gyorsan letudhatjuk.

Ne engedjük, hogy a mindennapjainkon eluralkodjon a kedvetlenség! Sok mindent tehetünk ellene

1. TÁPLÁLKOZÁS

Ez az egyik legmeghatározóbb tényező abban, hogy milyen gyorsan lábal ki szervezetünk a fáradékony állapotból. A téli hideg leginkább zsíros, nehéz, kalóriadús ételek fogyasztására sarkall. Ilyenkor lassul az anyagcsere, tartalékol a szervezet. Tavasszal inkább válasszunk vitamindús ételeket. Ne engedjünk a csábításnak: könnyű, egészséges ételekből álljon a napi menü. Bár a természetes vitaminokat semmi sem pótolhatja, tavasszal javasolt kúraszerűen multivitamin szedése, hogy gyorsabban felteljenek a szervezet készletei.

2. MOZGÁS

Bármennyire is eluralkodott rajtunk a fáradtság, vegyünk erőt magunkon és mozogjunk! Egy fél óra séta a szabadban már sokat segíthet - és így a napfény kellemes melegét és jótékony hatásait is élvezhetjük. Hétvégére szervezzünk kerékpártúrát a barátokkal, családtagokkal: a közös szórakozás még jobb kedvre deríthet. Emellett a sport nemcsak keringésünket, izmainkat, immunrendszerünket erősíti, hanem jelentős szerepet játszik bizonyos anyagok termelésében is (noradrenalin, szerotonin). A testedzés során endorfin is felszabadul, ez jó közérzetet biztosít. Ezek a vegyületek enyhítik a depresszív tüneteket.

3. VÁLTÓZUHANY

Télen jólesik hosszú időre elmerülni a forró vízzel telített kádba. Tavasszal viszont jobb, ha a zuhanyt választjuk, főképp, ha reggelre időzítjük! A korai váltózuhany segíthet abban, hogy egész nap frissek maradjunk. Először kellemes hőmérsékletű vízzel kezdjük, majd folyamatosan hűtsük, míg teljesen hideg nem lesz. Ezt ismételjük meg többször is, majd hideg vízzel fejezzük be. Ez a módszer serkenti a vérkeringést, alaposan megdolgoztatja az izmainkat, és segít az egész napos jókedv megtartásában is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!