Életmód

2015.08.23. 08:10

Az anyatej lélekhíd az anya és a gyermek között

Szombathely - A gyermek születése az élet legnagyobb csodája. A szülők minden vágya az, hogy gyermekük kiegyensúlyozottan, egészségesen fejlődjön. Szeretnék őt megóvni minden veszélytől, betegségtől. Az anyatej az a csodaszer, mely sok mindenre képes. Ha nincs, akkor segíthet a Szombathelyi Anyatejgyűjtő Állomás.

Bajdó Bettina

Az anyatej a csecsemők folyamatos védőoltása és mindig tökéletes tápláléka. De nem csak étel, hanem a szoptatás valóban táplálék, amelyet csak az anya adhat, ezzel nemcsak gyereke testét, hanem lelkét is táplálja. Nincs biztonságosabb érzés egy gyermek számára, mint átölelve lenni az édesanyja karjában szoptatás közben. A szoptatás egy olyan élményt ad mind az édesanyának, mind gyermekének, ami egy életre szól: anya–gyermek kapcsolat szavak nélkül. Rózsa-Batta Dóra, a Szombathelyi Anyatejgyűjtő Állomás vezető védőnője elmondta, hogy céljuk kettős. Összegyűjteni az anyatejet azon édesanyáktól, akiknek saját gyermekük szoptatásán túl többletként termelődő tejük is van, valamint az anyatejadó édesanyák segítségével tejjel ellátni a beteg, koraszülött és kis súlyú, illetve örökbe fogadott újszülötteket, akiket anyjuk táplálni nem tud.

– A Szűrcsapó utcai állomásról indul minden hétköznap reggel az anyatejgyűjtő járat, a gépkocsivezető háztól házig megy, hűtőtáskában begyűjti a tejet kétnaponta – folytatta a vezető. – A vidéki leadóknak, saját maguknak kell behozniuk az anyatejet. A beérkező tejeket az előző nap speciális gépekkel sterilizált mérőhengerrel kimérjük és a szintén ilyen módon előkészített üvegekbe töltjük. A kimért tejeket vízfürdőben pasztörizáljuk, tehát plusz 66 Celsius-fokon hőkezeljük, majd hideg víz alatt lehűtjük és egy órán át a fagyasztószekrénybe helyezzük. Ezáltal elpusztulnak a tejben lévő kórokozók, az értékes anyagok viszont benne maradnak. Újonnan érkező tejigénylő csecsemő esetén figyelembe vesszük az életkorát, ez alapján választjuk ki, mely anyukától kapja a gyermek a tejet. Hasonló korú hasonlótól kapja, ez azért fontos, mert a tej összetétele hétről hétre változik, igazodik a csecsemő fejlődéséhez.

Kirizs Attiláné és gyermeke, Ábel folyamatosan jön tejért az anyatejgyűjtő állomásra, ottjártunkkor éppen Rózsa-Batta Dóra szolgálta ki őket. A Szombathelyi Anyatejgyűjtő Állomás vezető védőnője elmondta, hogy céljuk kettős. Összegyűjteni az anyatejet azon édesanyáktól, akiknek többletként termelődő anyatejük is van, valamint anyatejjel ellátni a beteg, koraszülött és kis súlyú, illetve az örökbe fogadott újszülötteket

Arra is odafigyelnek, hogy adott gyermek mindig ugyanazon édesanya tejét kapja. Az első tejleadást meg kell előznie néhány vizsgálatnak, amely az anyatejet megkapó csecsemők érdekében elengedhetetlen.– Ez nem olyan nagy macera, mint amilyen a köztudatban van – tette hozzá Rózsa-Batta Dóra.

– Tüdőszűréssel, HIV-vizsgálattal, székletvizsgálattal, az anyatej bakterológiai vizsgálatával jár a szűrés. A Wassermann- és hepatitisz-vizsgálat a várandósság alatt megtörténik, a többi vizsgálat elvégzésére – a tüdőszűrés kivételével – egy helyen, az ÁNTSZ-ben, hétfői napokon van lehetőség. Beutalókat, a széklet- és anyatejmintához tartályt és tégelyt az anyatejgyűjtő állomáson adunk. Ha minden lelet negatív, kezdődhet a leadás. Az anyatej literenkénti ára 1800 forint, amely adómentes jövedelem a tejadó anyák számára. A bevételen kívül még leadásra ösztönözheti az anyukákat, hogy a szoptatást követő fejéssel, az emlők ilyen módon való kiürítésével a termelt anyatej mennyisége tovább fokozható, és rendszeres fejéssel fenntartható a folyamatos tejtermelés. Ami még ösztönző lehet, az maga a segítő szándék, gondolván a sok babára, aki nem tud anyatejhez jutni, pedig mekkora szüksége lenne rá. Hiszen ettől lesz erős amúgy gyengécske, még fejletlen immunrendszerük.

Rózsa-Batta Dóra elmondta, hogy mennyire fontos, hogy az anyatej különféle speciális eljárásokon essen át, mire a kisbabákhoz kerül
Fotó: Bajdó Bettina

Vitathatatlan, hogy a segítség e formája, a tejleadás jár némi utánajárással, de ha belegondolunk, hogy mennyi újszülött, csecsemő van, akár beteg, akár egészséges, aki valamilyen oknál fogva nem juthat a kincset érő anyatejhez, talán megéri a fáradságot!Az anyatejet térítésmentesen kaphatják azok a csecsemők, akiknek házi gyermekorvosuk anyatejet javasol. Az anyatejet vényre írja fel az orvos. Egy-egy csecsemő számára maximum annyi tej adható ki, amennyit az orvos felírt. Mivel azonban a kiadható tej mennyisége mindig a készlettől, tehát az anyatejadó anyák által leadott mennyiségtől függ, előfordul, hogy az orvos által felírt mennyiségnél jóval kevesebbet tudnak csak kiadni. A jelenleginél jóval több tejleadó anyukára lenne szükség! – Az anyatej élő anyagként folyamatosan alakul a gyermek igényeihez összetételében, mennyiségében egyaránt – tette hozzá a vezető.

– Speciális védelmet nyújt a kórokozók ellen, immunrendszer-erősítő, valamint vitaminokban és nyomelemekben gazdag. Növekedéshez szükséges fehérjét, zsírt, a D-vitamin felszívódásához elengedhetetlen taurint, immunanyagot, antioxidánst és gyulladáscsökkentő anyagot, ásványi anyagokat tartalmaz. Az anyatej bármilyen más táplálékféleségnél jobban hasznosul a csecsemő szervezetében. A szoptatás hosszú távú védőhatást is gyakorol a gyermekre, többek között csökkenti a diabétesz, a felnőttkori szív- és érrendszeri betegségek, valamint az elhízás kockázatát. A szopómozgás segíti az állkapocs, a fogak és a szájizomzat egészséges fejlődését. A szoptatás a baba minden igényét kielégíti, testközelséget, megnyugtatást és táplálékot nyújt. A szoptatás az édesanya számára is előnyös, fokozza a méhösszehúzódásokat, így segítve a méh eredeti állapotának mielőbbi elérését. A folyamat védelmet nyújt az emlő- és petefészek-daganat ellen. Egyetlen modern tápszer sem helyettesíti az édesanya tejének az értékét. Nem kell fertőtleníteni, mosogatni, kevergetni, méregetni, csak a testi kapcsolatot kell megteremteni, s ezen keresztül létrejön egy olyan anya–gyermek lélekhíd, amit csak irigyelni lehet, de utánozni nem. A tapasztalat szerint, ha nincs vagy kevés az anyatej, a csecsemőnél emésztési zavar, puffadás, székrekedés, hasfájás, gyomor- és bélrendszeri panaszok lépnek fel. Felmérések és visszajelzések alapján is ezek a panaszok normalizálódnak, megszűnnek az anyatejes táplálás során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!