Életmód

2016.08.13. 08:23

Megbetegít vagy gyógyít a "szerelem almája"?

Hetente egy-egy kerti növényt mutatok be, amelyekről az írások alapján kiderül, hogy olyan erős hatással lehetnek a szervezetünkre, hogy meggyógyulhatunk vagy akár megbetegedhetünk általuk. E héten az orvosokat is megosztó, közkedvelt paradicsomról szeretnék írni.

Gyenes Csilla

A paradicsom Amerika felfedezése után spanyol közvetítéssel a 16. században került át Európába. Magyarországon csak jóval később ismerték meg, termesztése csak a 19 század végén kezdődött el. Eleinte dísznövényként ültették, több száz év kellett ahhoz, hogy zöldségféleként is fogyasszák.

Csapó József, az Új füves és virágos magyar kert című művében (1775) még nagyon rosszallóan ír róla: „Kertekben termesztik ez Eb-szőlő nemét. Á gyümöltsei akkorák mint egy baratzk, de szegeletesek és szép piros karmasin szinüek. Nem tanátsos ez Gyümöltsöket enni, mert az ember eszét meg-tsonkitják.”

„Szerelem almájának” is nevezték, mert afrodiziákumnak tartották: színe, lédússága, sós-édes íze miatt. Az „alma” szó máig megőrződött olasz nevében pomodoro, azaz „aranyalma”. A paradicsom spanyolul tomate, azték eredetű szó. Ennek a szónak a változatát ismerjük fel a legtöbb európai nyelvben.

Mindig csak teljes érettségben lévő paradicsomot fogyasszunk! (Fotó: Gyenes Csilla)

A világ legnépszerűbb gyümölcse/zöldsége lett. Évente közel százmillió tonnát takarítanak be belőle, mintegy 2500 fajtája ismert. A paradicsom bogyóinak jótékony tulajdonságai orvosilag bizonyítottak. Magas a C-, A-, B- és K-vitamin tartalma. Sok káliumot, foszfort, kalciumot tartalmaz. Kalóriaszegény, kiválóan beépíthető a fogyókúrázók étrendjébe. Népi gyógyászatban ismert bőrgyulladások, kelések, rovarcsípések gyógyítása nyers paradicsommal.

A paradicsom legérdekesebb anyaga a likopin, ami a karotinoidok vegyületcsoportba tartozik, és ez adja a paradicsom színét. Erős antioxidáns, képes a szabad gyököket semlegesíteni, így védi a szervezetünket a rák kialakulásától. A hőkezelt, olajjal kevert paradicsomtermékekből sokkal több szívódik fel az ember szervezetébe, mint a nyers paradicsomból. Zsírban oldódó anyag, felhalmozódik a szervekben és sok olyan anyagot tartalmaz, amely erősíti, védi a szívet és az érrendszert, segít megelőzni az érelmeszesedést.

A paradicsom, mint a legtöbb burgonyafélékhez tartozó növény tartalmaz még solanin tomatin és lektin nevű gombaölő hatású vegyületet, melyet a növény a gombabetegségekkel szembeni védekezésül termel. A kisebb és éretlen paradicsomok nagyobb koncentrációban tartalmazzák ezeket a vegyületeket, érett paradicsomban alig észlelhetőek ezek a szervezetre nagyon káros anyagok. Egyéb káros tulajdonságuk mellett, főleg a lektinek megnövelik a bél áteresztő képességét, a belekben gyulladást okoznak. Autoimmun betegségekben szenvedők erősen korlátozzák a burgonyafélék családjához tartozó zöldségek fogyasztását! Soha ne fogyasszunk zöld, éretlen paradicsomot, csak organikusan termesztett, érett piros bogyójú terméseket!

Címkék#paradicsom

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!