Életmód

2017.04.23. 16:00

Megmutatjuk, hogyan adjuk el magunkat egy üzleti tárgyaláson a megjelenésünkkel

Szombathely - Hogyan válasszunk öltönyt? Milyen a klasszikus üzleti öltözet? Hogyan ébreszthet bizalmat megjelenésével ügyfeleiben? Ezekre a kérdésekre most mind-mind választ kaphat Lacfi Ági stílustanácsadótól.

Vadas Krisztina

Az élet minden területén vannak szabályok, amelyekhez igazodnunk kell. Az öltözködés tulajdonképpen egy nyelv, a maga szabályaival. Vagy beszéljük, vagy nem. Ha igen, akkor sokkal könnyebb dolgunk van az üzleti életben. Ha nem, akkor jobb esetben csak mulasztásnak könyvelhetik el ügyfeleink, partnereink, de akár otrombaságnak, nemtörődömségnek is titulálhatják a nem megfelelő öltözéket.

Ma már nincsenek könnyű helyzetben a fiúk. Régebben még elleshették az apjuktól, nagyapjuktól az öltönyviselés, nyakkendőhordás alapvetéseit, ám ez napjainkra már nem jellemző. Ha valaki nem érdeklődik kifejezetten az öltözködés szabályai iránt, akkor nem tanulja meg, mivel a mindennapokban már nem jellemző az üzleti megjelenés normáinak ismerete.

Ha találkozunk tőlünk nyugatabbra fekvő országok üzletembereivel, vállalkozóival, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy ők nagyon szépen beszélik az öltözködés nyelvét. Kutatások igazolják, hogy a hozzánk érkező üzletemberek - miközben fantasztikusnak tartják a magyarok felkészültségét és tudását - elszomorítónak találják, mennyire nem tudnak illően megjelenni.

Pedig a csomagolás nemcsak a bolti terméknél fontos: önmagunkat is meg kell tanulnunk jól becsomagolni. Hiszen egy üzleti tárgyaláson mi magunk vagyunk az el-adandó termék.

KIFOGÁSOK

Sokan hozzák fel mentségként, hogy nincs pénzük a megfelelő ruhákra. - Sosem mondtam senkinek, hogy Gucciban vagy Armaniban kell járnia - emelte ki Lacfi Ági.

- Sőt, csak akkor megyek ilyen üzletekbe vásárolni az ügyfelekkel, ha kifejezetten ezt kérik. Mindenkinél abból a büdzséből gazdálkodunk, amely a rendelkezésére áll - így tehát az anyagi helyzet nem lehet kifogás a stílustanácsadó szerint. Vannak alapszabályok, amelyeket, ha ismerünk, akkor akár second hand boltból is öltözködhetünk. - A lényeg, hogy ha három azonos árú nadrágot odatesznek egy vásárló elé, akkor tudja a meghatározott szabályok mentén kiválasztani a legjobbat - hangsúlyozta Lacfi Ági. Aki ezekkel tisztában van, bármilyen boltból öltözködhet, a megjelenése igényes lesz. - A legjobb befektetés véleményem szerint, ha összebarátkozunk egy jó szabóval, varrónővel. Nem feltétlenül azért, hogy vele csináltassuk meg a ruhát, hiszen az jóval drágább, mint megvenni! De azt utána meg kell igazíttatni - mondta Ági.

Ha ápolt a bőr, rendezett a frizura és megfelelően áll a ruha, akkor sokkal megnyerőbb a megjelenés, mint egy drága öltönyben, amelyet nem tudunk viselni.

De mit nevezünk pontosan öltönynek? Az azonos szövetből készült zakó és nadrág együttesét. Lehet háromrészes is, ebben az esetben mellény is tartozik hozzá.

 

ING, ZAKÓ

Az öltönyhöz mindig hosszú ujjú inget viseljünk! Elképzelhetetlen egy komoly üzletember rövid ujjú ingben. Akár meleg van, akár kényelmetlen - nem lehet kivételt tenni. Csalni sem lehet, mivel a klasszikus üzleti megjelenés szabályai szerint az ing mandzsettájának egy-másfél centiméterrel túl kell lógnia a zakó ujjának hosszán.

A zakó ujja akkor megfelelő hosszúságú, ha az úriember egyenesen áll, kezeit lazán maga mellé engedi, és így az orsócsontjáig ér. Ez akár rövidnek is tűnhet, de ha hozzáadjuk a kilógó ingujjat, máris tökéletes a mérete. Fontos az ing nyakrészére is odafigyelni. Egy ujjunknak kell kényelmesen beférni az ing és a nyakunk közé. Ennél sem szorosabb, sem lazább nem lehet. A gallérmerevítő használatával pedig azt is elkerülhetjük, hogy felpöndörödjön.

A zakó hossza a klasszikus öltözködés szerint akkor jó, ha egyenesen állva, a karokat leengedve a kézfejeket ökölbe szorítjuk, és az ököl alsó pontjáig ér. Ennél hosszabb semmiképpen sem lehet, rövidebb maximum egy centiméterrel.

A zakónál a gombolás az, amelyet gyakran elvétenek a férfiak. Ha egy zakó kétgombos, akkor a felsőt gomboljuk mindig álló helyzetben. Ha leülünk, akkor mindet ki kell gombolni. - Azt szoktam tanácsolni, hogy amint megvettük a zakót, felejtsük is el, hogy van rajta egy alsó gomb. Csináljunk úgy, mintha nem is létezne! Fontos arra is odafigyelni, hogy ez a gombolkozás ösztönös, természetes mozdulat legyen. Nem szép, amikor valaki nagyon rákészül - javasolta a stílustanácsadó.

 

NADRÁG

Az öltönynadrágnak a szabályok szerint annyira kell hosszúnak lennie, hogy éppen csak egy picit törjön meg a cipőn. Nem lenghet a vége a cipő felett, de az sem jó, ha annyira hosszú, hogy az alja harmonikaként borul a lábbelire. A hossz beállításánál fontos az is, hogy amikor felveszi a férfi, akkor kicsit mozogjon, sétálgasson benne - ekkor kerül a helyére . Ehhez megfelelően kell beállítani a nadrág hosszát. Fontos ismerni ezeket a trükköket, mivel ma már több boltban is felajánlják, hogy felhatják a nadrág szárát, ám nem minden esetben figyelnek ezekre a részletekre.

 

CIPŐ

Az üzleti cipő mindig fűzős, sosem lehet belebújós! Bőrből készült, és a talpa is bőr. Bár lehet az alján egy vékony gumiréteg, de nem lehet öntött gumiból. Nagyon fontos továbbá, hogy nem kunkorodhat fel az orra! - Érdemes cipőből egy igazán jó minőségűre beruházni, hiszen nem csak egy-két szezonban szeretnénk viselni. Megfelelően ápolva nagyon sokáig kitart. Ez a titok nyitja: gondozni kell. Sok férfi hibázik abban, hogy megveszi a szép, elegáns cipőt, de nem törődik vele. Tisztítsuk, tegyünk bele sámfát - tanácsolja Lacfi Ági. Az üzleti cipő fekete vagy sötétbarna színű - tartózkodjunk a halványabb, más színek viselésétől üzleti találkozón.

 

KIEGÉSZÍTŐK

Övből ugyanolyan színűt válasszunk, mint a cipő, a zokni pedig a nadrág színével egyezzen! Az sem kirívó hiba, ha a cipő színének megfelelő a zokni, de jobb, ha a nadrághoz igazítjuk. Olyan hosszú szárú zoknit válasszunk, hogy törökülésben ülve sem szabad kilátszania a lábszárnak.

Meg kell tanulni helyesen nyakkendőt kötni! Az interneten számos instrukciós videó található a különböző kötési módokról, legalább egy technikát sajátítsunk el! A nyakkendő hosszabb, látható része az övcsat tetejéig érjen!

Ha ezekre odafigyelünk, egészen biztosan tökéletes és megnyerő lesz az üzleti megjelenésünk.

Lacfi Ági stílustanácsadó

Szakértő - Nyerjük el ügyfeleink bizalmát!

Lacfi Ági 2007-ben kezdett stílustanácsadással foglalkozni. Előtte is tevékenykedett már ilyen területen, de kisfia születésekor kisebb szünetet tartott munkájában. Az újrakezdéskor döntött úgy, hogy az üzleti öltözködésre szakosodik. Kiderült, hogy nagy igény mutatkozik az üzleti élet szereplőitől arra, hogy valaki irányt mutasson: szeretnének jól öltözködni, akár céljaikat előremozdítóan megjelenni. Régebben Lacfi Ági csak hölgyekkel foglalkozott, majd egyre több férfi kereste fel. Rájött: nekik sokkal nagyobb szükségük van az iránymutatásra. Persze ettől még továbbra is segíti női ügyfeleit. Privát tanácsadáson személyre szabottan mutatja meg, mi az, amit illik viselni, mi az, amit nem. De cégek felkérésére előadásokat, workshopokat is tart a munkavállalóknak, vállalkozóknak, hogy megtanulják, miként ébresszenek bizalmat ügyfeleikben a megjelenésükkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!