Életmód

2017.07.24. 06:05

Megújult hulladékgazdálkodás Vas megyében

2017. január 1-től folyamatos átállással, Vas megye 216 településén, a kommunális és a szelektív hulladék kezelésére az STKH Sopron és Térsége Nonprofit Kft.-t jelölte ki fővállalkozóként az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. A terület nagysága miatt az STKH jelenleg, alvállalkozók bevonásával végzi a közszolgáltatási feladatok ellátását. Cikksorozatunkban információkkal, gyakorlati tudnivalókkal adunk segítséget a Vas megyében is megvalósuló korszerű rendszerhez való kapcsolódás megkönnyítésére.

Igaz, hogy a hulladékkal való foglalatoskodás egy átlagos háztartás számára nem a kedvenc feladatok közé tartozik, mostanában mégis sokszor került szóba a kukák és a szemétszállítás kérdése a családokban vagy baráti körben. Az ok pedig, ami miatt beszédtéma lett a hulladék, hogy egy komoly változás kellős közepén vagyunk, új hulladékgazdálkodási rendszer épül ki a nyugati régióban.

Ez év tavaszától, fokozatosan kerül átalakításra a Vas megyei hulladékkezelés, ami nemcsak a közszolgáltatást végző cégeket, hanem a lakosságot is érinti. A hulladék begyűjtéséért felelő országos cég az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. fővállalkozó cégeket jelölt ki az általa meghatározott régiókban. Vas megye lakossági hulladékáért e megbízás értelmében a Sopron környékén már közszolgáltatóként működő STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. lett a felelős. Az NHKV elvárása értelmében a törvényes keretek betartása és a leghatékonyabb hulladékkezelési elvek megvalósítása az elsődleges cél az új szervezeti keretek megalkotásával. Minden térségben, így a Vas megyét magába foglaló nyugat-dunántúli közszolgáltatási régióban is a fővállalkozóként kijelölt céggel együttműködésben végzik tovább a hulladékgazdálkodási feladatokat azok a szolgáltatók, amelyek tudták vállalni a megváltozott feltételek melletti együttműködést.

A változás a következő cégek által ellátott területeket érintik: Szomhull Nonprofit Kft., Müllex Közszolgáltató Nonprofit Kft., Kőszegi Városüzemeltető és Közszolgáltató Nonprofit Kft., Sárvári Zöld Pont Nonprofit Kft., Celli HUKE Kft., Lenti Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft., Parkom Nonprofit Kft.

Ez utóbbi átadta a közszolgáltatási feladatokat az STKH-nak, ezért április hónaptól már minden ügykezelést a korábbi „Parkom területen" az STKH végez. A rendszer első lépcsőjének kialakulásakor a többi szolgáltatást végző cég alvállalkozóként működik együtt az STKH-val, a működéshez szükséges feltételeket az NHKV biztosítja mind pénzügyi fedezet, mind pedig eszközök tekintetében.

A sorozat következő részében a kötelező közszolgáltatás lesz a téma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!