Életmód

2017.07.25. 07:44

Megújult hulladékgazdálkodás Vas megyében

2017. január 1-től Vas megye 216 településén, a kommunális és a szelektív hulladék kezelésére az STKH Sopron és Térsége Nonprofit Kft.-t jelölte ki fővállalkozóként az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. A terület nagysága miatt az STKH jelenleg, alvállalkozók bevonásával végzi a közszolgáltatási feladatok ellátását. Cikksorozatunkban információkkal, gyakorlati tudnivalókkal adunk segítséget a Vas megyében is megvalósuló korszerű rendszerhez való kapcsolódás megkönnyítésére.

A címben említett kötelezettség egy kétoldalú működési kapcsolat, amit a hulladékgazdálkodás kapcsán minden helyzetben szem előtt kell tartanunk. A felelősség, mely a hulladék termelőjét és a hulladék kezelőjét is terheli, csak együttműködés mellett valósítható meg. De lássuk, mit is jelent mindez a gyakorlatban.

Az emberi lét természetes velejárója a hulladék keletkezése, de az is, hogy erről felelősen gondolkodunk. Vagyis elszállítatjuk a szemetet, nem hagyjuk a környezetünkben bomlani, büdösödni, látványával is a környezetet szennyezni. A hulladék kezelésének díja magában foglalja az elszállítás mellett az ártalmatlanítás költségét is, e feladat pedig már a hulladékgazdálkodási közszolgáltatót terheli. Így ér össze a felelősség és így adunk helyet az egészséges környezethez való állampolgári jog megteremthetőségéhez, akár termeljük, akár kezeljük a lakossági hulladékot.

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás díja tartalmazza a rendszer működtetésének költségeit, beleértve a rendszeres járatok biztosítását, a kommunális hulladék kezelését, a szelektív hulladékok házhoz menő vagy hulladékszigetes begyűjtését, a házaknál keletkező zöldhulladék kezelését, de a zöldudvarok működtetését illetve a kötelező lomtalanítási rendszer fenntartását is. A rendszerhez való csatlakozás minden háztartás joga és kötelessége, viszont ehhez nem kötelező a közszolgáltatóval szerződésben állni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj megfizetése az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. részére akkor is jogos követelés, ha az ingatlan használója nem írt alá szerződést a közszolgáltatóval. A díjat ilyen esetben a törvényi és önkormányzati szabályozásnak megfelelően állítja ki az NHKV Zrt. A díjat esetlegesen módosító információ bejelentése a közszolgáltató felé, az ingatlanhasználó feladata.

Kedvezményes díjfizetésre azok a háztartások jogosultak, melyek önkormányzati igazolással támasztják alá az ügyfélszolgálatra benyújtott kérelmüket.

A sorozat következő részében a hulladékos ügyintézés lesz a téma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!