Életmód

2015.06.19. 12:35

Miben halunk meg? - Két vezető halálok: keringés, daganat

Tíz időskorú közül nyolc a két vezető krónikus halálok, a keringésrendszeri betegségek és rosszindulatú daganatok miatt veszti életét ma Magyarországon.

Némethy Mária

A Központi Statisztikai Hivatal által összeállított elemzésben a magyarországi halálozási okok között érdekes fordulatként olvastuk: 2012-re a daganatos betegségek veszélyeztetik legnagyobb mértékben a 40–59 éves férfiak életét.

Időskorban (60-79 éves korcsoport) a férfiak és nők haláloki struktúrájának a megoszlása egyezést mutat, nagyságrendjét tekintve azonban még így is majdnem kétszer magasabb a férfiak halandósága.

A KSH 2013-as Vas megyei és országos adatai a halálozás gyakori okairól. Fotógrafika: Tóth Szabolcs

60–79 éves kor között továbbra is a keringési rendszer betegségei által okozott halálozások jelentik a legnagyobb kockázatot. Számuk azonban a férfiaknál és nőknél is közel harmadával esett vissza napjainkra. Ennek hátterében mindkét nemnél az egyéb heveny ischémiás szívbetegségként nyilvántartott és a szélütés okozta halálozások számának körülbelül felére történő csökkenése áll, ezt bizonyítják a statisztikai adatok.

A korosztályban a keringési rendszer betegségei után a daganatos kór követeli a legtöbb életet. Míg a vezető halálok számaiban javuló tendencia látható, addig a tumoros megbetegedés okozta halálozások száma mind a férfiak, mind a nők esetében stagnál, illetve enyhén emelkedik.

Figyelemre méltó adat, hogy a daganatos halálozás a férfiaknál kétszer akkora, mint a nőknél, és nagyságrendje stabilizálódik. Ez az aggasztó onkológiai helyzet egyértelműen a légcső, hörgő, tüdő rosszindulatú daganatai okozta halálozások, mindkét nemet érintő, emelkedő irányzatának tulajdonítható. Ráadásul eközben az időskorú férfiak vastagbél rosszindulatú daganat okozta halálozása is növekedett, továbbá a nők vastagbélrákjának és emlődaganatos betegségének betudható halálozásait sem sikerült mérsékelni a vizsgált időszakban – áll a KSH tanulmányában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!