Életmód

2015.03.01. 13:04

Miért együnk csírát?

A csíráknak magas a vitamintartalmuk, jelentős az aminosav-, az enzim-, az antioxidáns- és az ásványianyag-tartalmuk, valamint finomak is.

Halmai Dóra

Magas tápértékű, teljes egészében megemészthető élelmiszerek. Így a rendszeres fogyasztásukkal jócskán hozzájárulunk az egészségünk fenntartásához. Dietetikusok általában három csírafajtát szoktak ajánlani legjobban: a búzacsírát (szív- és csontvédő, rákmegelőző), a brokkolicsírát (a legnagyobb mennyiségben tartalmazza a vitaminokat, enzimeket, ásványi anyagokat, segít megelőzni a vesehomok és a vesekő kialakulását), valamint a lucernacsírát (csökkenti a vércukorszintet, feloldja az érfalakon lévő lerakódásokat, magas K-vitamin tartalma megelőzi a vérrögök kialakulását).

Néhány tanács csírafogyasztáshoz: – ha csírát vásárolunk, mindig hűtött friss terméket vegyünk,– ha kellemetlen szaga van, nem szabad elfogyasztani,– gyermekeknek, várandós nőknek és időseknek nem ajánlják a nyers csíra fogyasztását,– nagyon fontos, hogy ha otthon nem fogyasztjuk el egyszerre a megvásárolt csírát, akkor nem szabad puszta kézzel belenyúlni, hanem csipesszel vegyük ki az étkezésre szánt csírát, mert könnyen megromolhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!