Életmód

2016.07.29. 12:39

Miért fontos a víz a szervezetünk számára? (x)

A földi élet alapja a víz. Nélküle nincs élet, sem az ember sem más élőlény számára. De miért ennyire fontos a víz?

Amikor az Amerikai Űrkutatási Hivatala, a NASA más bolygókon életet keres, az első lépés mindig az: vajon azon a messzi bolygón található-e víz folyékony formában? Az élet első lépése a víz. De miért ennyire fontos a víz az élet számára?

A víz két óriási előnnyel rendelkezik. Egyrészt szinte bármit képes oldani, és folyékony. Az élet működéséhez pedig állandó mozgás és áramlás kell. Hiszen az energiát és nyersanyagokat szállítani kell, míg a fölösleget is ki kell mozgatni a testen kívül. Ez a fő momentum ami miatt a víz az élet alapjául szolgál.Az emberi test nagyjából 50-75%-a víz. Azaz egy 100 kilós ember testsúlyából 65 kg tiszta víz. Minél fiatalabbak vagyunk, annál több víz tölti ki testünket, és ahogy öregszünk úgy csökken testünkben a víz aránya.

Érdekes az is, hogy a létfontosságú szerveinkben még az átlagosnál is magasabb a víz aránya. A vérünk 85%-a áll vízből, agyunknak és szívünknek pedig nagyjából 78 százaléka tiszta víz.

Éppen emiatt is fontos annyira, hogy a víz, amit fogyasztunk, minél tisztább legyen. Ez nem azt jelenti, hogy desztillált vizet fogyasszunk, de törekedjünk arra, hogy a folyadék, amit iszunk, minél tisztább legyen. Éppen ezért nem szerencsés a különböző ízfokozókat, tartósítószereket, vagy éppen cukrot tartalmazó italok fogyasztása. A szervezetünk számára ilyenkor az első feladat mindig a víz megtisztítása és a fölösleges anyagok, például az ízfokozók kiválasztása.

Választhatunk speciális vizeket, mint az oxigénnel dúsított víz, vagy a csökkentett deutériumtartalmú vizek. Fogyaszthatunk bizonyos esetekben gyógyvizet, vagy ásványvizet, a lényeg hogy kerüljük a színezett, vagy cukros leveket.

A víz a szervezetünkben zömében a sejtekben található meg. Azt is mondhatnánk, hogy ez szervezetünk építőanyagának alapja. Ezen kívül a testnedvekben fordul elő magas arányban? a vizeletben, a vérben, vagy éppen a könnyben.

Víz nélkül nincs vérkeringés, akadozik a tápanyagszállítás, nem jutunk oxigénhez, de a salakanyagok is nehezebben távoznak, ha vízhiányosak vagyunk. De nem csak testünk fizikai állapota miatt fontos a megfelelő vízellátottság.

Tudományos kísérletek sora bizonyította be, hogy mentális teljesítőképességünket is nagyban befolyásolja szervezetünk folyadékellátottsága. Aki már látott vizsgázó diákot, aki vizespalackját szorongatja, az tudja mennyire fontos a víz a jó agytevékenységhez is.

A víz tehát nélkülözhetetlen, de mennyit is kell belőle fogyasztanunk, hogy szervezetünk ne szenvedjen folyadékhiánytól?

A friss kutatások szerint 1,5-2 liter folyadék nagyjából elegendő. ennél akkor kell többet fogyasztanunk, ha sportolunk, vagy nehéz fizikai munkát végzünk, illetve a nagy nyári hőségben. Magyarán, amikor az izzadás miatt jelentős a vízveszteségünk. A korábbi kutatások ennél több vizet javasoltak, de ezek általában nem vették figyelembe a szilárd étellel bevitt folyadék nagyságát.

Van aki vízkúrát tart. Ez ideiglenes hasznos lehet a szervezet méregtelenítése miatt, de tartósan nem ajánlott ugyanis túlzottan megterheli szervezetünket.Ha tartjuk, a napi 2 litert nagyjából helyesen cselekszünk, és ne feledjük ne csak akkor igyunk amikor szomjasak vagyunk! Legyen életünk tudatos döntése a helyes folyadékfogyasztás!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!