Életmód

2016.08.01. 19:01

Mit varrassunk magunkra idén nyáron? - Hódít a minimalista stílus, de akadnak extrém kérések is a művész szalonjában

Szombathely - A tetoválás állítólag az önkifejezés egyik legnépszerűbb formája. Míg régen lázadónak számított az, aki tetkót varratott a testére, addig mára mintha trenddé alakult volna. Utánanéztünk, hogy milyen mintákat kérnek a legtöbben, és van-e olyan kérés, amelyen a művész is kiakad?

Rákos Bianka

Úgy tűnik, a tetoválás nem akar kimenni a divatból, de a minták változnak. Néhány éve még az állatos, virágos rajzok hódítottak, mostanában inkább a minimalizmus éli reneszánszát.

- A legtrendibb tetoválás most az úgynevezett trash polka , amely nem más, mint fröccsöntött, elnagyolt minta. Talán az is szerepet játszik a népszerűségében, hogy ezzel a technikával sok elrontott tetoválást el lehet fedni, és ráadásul mutatós is. A legtöbben azonban különböző írásokat varratnak, például neveket, évszámokat, idézeteket, de mostanában 3D-s tetoválásokat is egyre gyakrabban kérnek a vendégek - mesélte Náray István, az egyik jól ismert szombathelyi tetoválóművész. Szerinte a nők és a férfiak ízlése rendkívül eltérő.

- A férfiak a nagyobb, grafikusabb mintákat választják, ezzel szemben a gyengébbik nem inkább a diszkrétebbet. Az idézetek is a nők körében a legnépszerűbbek. Legtöbben egy-egy internetről lementett mintával érkeznek, és már határozott elképzelésük van arról is, hogy hová szeretnék megcsináltatni a varrást. Vannak katalógusaim is, bár nagyon régen voltak kinyitva - mondta a művész.

A feliratok népszerűségét jelzi, hogy István egyik új vendége, Juhász Viktória is ilyen tetoválást kért. A 18 éves lány már két éve szeretne tetkót, de édesanyja csak most egyezett bele.

- A felirat, amit választottam, számomra különös jelentéssel bír. Nincsenek aggályaim: biztosan fájni fog, de ki fogom bírni. Évek óta táncolok, így ezzel kapcsolatos idézetet szeretnék magamra varratni - nyilatkozta a lány, aki egyébként nem zárkózik el attól sem, hogy később más mintát is viseljen a testén.

Náray István tetoválóművész a lehetőségek tárházát mutatja Fotó: Elek Szilveszter

Náray István szerint a tetoválásnak egyik legnagyobb előnye, hogy az emberi testet szépíteni tudja.

Nagy műtéti hegeket például eredményesen el lehet fedni egy-egy mintával, ami az önbizalomra is jótékony hatással van.

- Ha látható helyen van valakin egy hatalmas műtéti heg, ami zavarja, akkor a tetoválás kiváló megoldás lehet az eltüntetésére. A heg ott marad, de elvonja róla a figyelmet a rajz. Manapság ugyanezen ok miatt még narancsbőrre is kérnek tőlem tetkót - mesélte a tetoválóművész. István szerint ez utóbbi nem tartozik az extrémebb kérések közé. A férfi 18 éves pályafutása alatt találkozott sokkal furcsább kívánságokkal is.

- Egyszer bejött egy fiatal srác, aki horogkeresztet szeretett volna a mellkasára varratni. Nyilván ilyenhez nem adom a nevemet. Előfordulnak olyan vendégek is, akik lehetetlen dolgokat kérnek. A bőr nem papír, a tetoválógép pedig nem nyomtató, ezt sokan nem értik meg. Egy centis karikába nem tudok elkészíteni egy lovas képet - fejtette ki István, majd hozzátette, hogy a mostanában terjedő hegtetoválás sem az ő műfaja.

Igen, a művelet fájdalmas, de az elszántabbaknak ez nem túlságosan számít - és nem minden testrészünk olyan nagyon érzékeny... Fotó: Elek Szilveszter

- Hegtetkót nem csinálok, de láttam már, hogyan készül. Erős a gyomrom, de engem is sokkolt a látvány. Kétszer fordult elő, hogy ilyen kéréssel kerestek meg, de nem vállaltam el - mondta.

Megkérdeztük azt is, mennyire fáj a tetoválás. A szakember szerint ugyan mindenütt kellemetlen, de van, ahol elviselhetőbb az érzés.

- Az alkar külső része, a váll, a vádli nem olyan érzékeny terület, ám oldalt a bordák felett és a hason is nagyon fájdalmas tud lenni. Ezek népszerű helyek, de ha az ember nagyon akar valamit, megszenved érte - nyilatkozta a művész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!