Életmód

2017.08.02. 10:48

Műanyag csomagolási hulladék gyűjtése

2017. január 1-től folyamatos átállással, Vas megye 216 településén, a kommunális és a szelektív hulladék kezelésére az STKH Sopron és Térsége Nonprofit Kft.-t jelölte ki fővállalkozóként az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. A terület nagysága miatt az STKH jelenleg, alvállalkozók bevonásával végzi a közszolgáltatási feladatok ellátását. Cikksorozatunkban információkkal, gyakorlati tudnivalókkal adunk segítséget a Vas megyében is megvalósuló korszerű rendszerhez való kapcsolódás megkönnyítésére.

A műanyag csomagolási hulladék gyűjtése a legelterjedtebb szelektív gyűjtési mód. Azt gondolnánk, hogy nem lehet újat mondani róla, de a közszolgáltatók azt tapasztalják a hulladék osztályozásakor, hogy növekszik ugyan a begyűjtött mennyiség, de ebben növekszik a fel nem használható anyag mennyisége is.

Általában először csak a műanyagpalackok válogatott gyűjtésére állunk rá, ugyanis rengeteg palack, flakon üresedik meg egy háztartásban. Hogy ne legyen szükség újabb kukára, kiválogatjuk a műanyag csomagolási hulladékot. Hogyan fogjunk hozzá a műanyag szelektív gyűjtéséhez? Praktikusan egy nagyobb méretű nejlonszatyor is megfelel az otthoni válogatáshoz, de a kereskedelemben kaphatók kifejezetten erre a célra zsákok, állványok, műanyagdobozok. Ha szelektív gyűjtőszigetre vagy a társasházi műanyagos kukába kell eljuttatnunk a hulladékot, jó, ha van füle a szatyornak a könnyebb szállíthatóság végett. A házhoz menő szelektív gyűjtés esetén a szolgáltató által biztosított emblémás zsák egyszerű megoldást biztosít.

A műanyagnak száraznak kell lennie. Ha nem is mossuk makulátlanul tisztára a palackokat, de figyeljünk rá, folyékony anyag, ami egyrészt indokolatlanul növeli a hulladék súlyát, másrészt pl. gombák megtelepedésének helye, ne maradjon az alján. Nem kell semmit patikatisztaságúra mosni, de figyeljünk arra, hogy semmi ne tudjon kifolyni a lapított hulladékból. Így tegyük a hulladékgyűjtőbe a műanyag palackokat, flakonokat, vajas dobozokat. Mivel emberek válogatják a hulladékot, nagyon fontos az odafigyelés az otthoni gyűjtés során, hiszen minden nem odavaló szennyezéssel, akár poénból elhelyezett szeméttel, kellemetlen helyzetet idézünk elő azok számára, akik ezzel foglalkoznak.

Magunknak spórolunk, ha lapítjuk a hulladékot, hogy kisebb helyet foglaljon el. A lapított hulladék nemcsak addig előnyös, amíg a szatyorba, zsákba tömjük, hanem a „nagybani"a szállítás során is: kisebb helyet foglal, nem szállít levegőt a kukásautó. Ha rátaposunk a PET palackra és rögtön a kupakot is visszacsavarjuk, két legyet ütünk egy csapásra: a kupak értékesebb műanyag, mint maga a palack, ami így visszakerül a körforgásba, és a lapítással kisebb helyet foglaló formát is rögzítettük.

A sorozat következő részében a fém és a tetrapack italosdoboz szelektív gyűjtése lesz a téma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!