2015.03.27. 09:29
Nagyböjt, kis trükkökkel - Bevásárlólista az otthoni ivókúrához és tisztuláshoz
Kezdődik a nagyböjt utolsó időszaka. A böjti menetrend szerint az első időszak a fokozatos leépítés szakasza volt, és csak ez után következhet a neheze, a léböjt.
A megfelelően kialakított ivókúrával könnyedén átvészelhetjük ezeket a kritikusnak vélt napokat is – ehhez ad tanácsokat Hévíz egyik hoteljének böjti vezetője, Szunyog Veronika.
A böjtben az ivókúra időszaka komoly erőpróba testnek és szellemnek egyaránt. Kevesen tudják azonban, hogy a megfelelően összeállított léböjt nem jár szenvedéssel és erőtlenséggel, ugyanis nem az éhezés, hanem a kísértés benne a legnagyobb kihívás. Hogy ez valóban így van, azt a Buchinger-Lützner orvosszakértők nevéhez köthető böjti iskola bizonyítja.
A német orvosok módszere szerint a léböjt nem nulla-diéta, hanem alacsony
kalóriatartalmú ivókúra, ami alatt nem lehet rostos, alakos, darabos anyagokat enni és inni. A böjt lényege ugyanis az, hogy emésztésünket lelassítva pihentetjük a gyomrunkat is. Fontos tudni, hogy aki éhezik a léböjt alatt, és nincs ereje megmozdulni sem, valamit nagyon rosszul csinál. A böjti kúrák során nagy segítséget jelent ugyanis a különböző levek biztosította energia. Ezen a téren bátran párosíthatjuk a zöldleveleseket a különböző gyümölcsökkel. Az akár otthon is csíráztatható búzafű és alma kombinációja nemcsak mennyei ízű, de vitalizáló hatású is. „Fontos azonban, hogy a tej helyett vizet, esetleg rizstejet használjunk az ivólék elkészítésekor, ezzel is kímélve emésztőrendszerünket" – mondta el a Barcza Zoltán mesterszakács, aki rendszeresen vesz részt böjti ivólevek összeállításában.
Aki betartja ezeket az utasításokat, nem fogja megbánni. A Buchinger-Lützner féle böjt orvosi tapasztalatai szerint ugyanis a várható súlycsökkenés csak egy érv a sok közül, a böjt a szív- és érrendszeri, anyagcsere és immunológiai megbetegedéseket is képes enyhíteni, de akár gyógyítani is. Bevásárlólista otthoni léböjthöz:
• Gyümölcs: körte, narancs, lime, eper, szilva, ananász, alma
• Zöldségek: brokkoli, borsó, répa, friss spenót, cékla, paradicsom, friss búzacsíra
• Teák: jázmin, narancs, gyömbér
• Gyógyteák: csalán, kamilla, salaktalanító, valamint bármely tea, amely tisztít és vizelethajtó hatású
• Fűszerek: ánizs, vaníliarúd, fahéj
• Friss fűszernövények: menta, bazsalikom, kakukkfű
• A rostos gyümölcs- és zöldségleveket szűrten fogyasszunk, legalább 1 litert naponta!
• Párosítsuk bátran, ízlésünknek megfelelően az alapanyagokat. Az alma mindig kiváló kísérője a különlegesebb ízeknek, így akár a búzacsírának, vagy a répának. Bátran kísérletezzünk!
• A pikáns ízek kedvelői válasszák az ánizst, vagy a gyömbért a gyümölcsök mellé. Míg a zöldséglevekhez, például a paradicsomléhez, adjunk friss bazsalikomot!
• Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadékról. Naponta legalább 3 liter víz mellett fogyasszunk különböző teákat is!