Életmód

2015.11.11. 18:17

Nászútra indultak, négy évig tartó, világkörüli kerékpártúra lett belőle

Zárug Zita és Harkányi Árpád nemrég értek haza és most élménybeszámolójukkal járják az országot.

Pajor András

Egy Föld körüli utat napi 3353 forintból is ki lehet hozni, ha az ember bringával vág neki – derült ki a Sárvári Kerékpár Egylet által, a Nádasdy-vár dísztermébe szervezett pódiumbeszélgetésen. A két részt vevő Zárug Zita pedagógus és Harkányi Árpád informatikus 2011 júniusában házasodtak össze és egy hét múlva már meg is kezdték utazásukat. 1550 nap alatt 46 országot érintő, negyvenezer kilométeres világjárásuk során tizenegyszer kaptak defektet. Ebbe a költségbe a vízumok, a repülőjegyek és egy kórházi ellátás is belefért. Ha utazási irodát nyitnátok, nem lenne kedvezőbb alternatívája a világ körüli útnak – jegyezte meg a számokat hallva a beszélgetést vezető Kondora Bálint megyei közgyűlési alelnök, aki maga is szenvedélyes kerekes.

Eredetileg egy középkategóriás személyautóra gyűjtötték össze a pénzt, de környezettudatos világszemléletükre alapozva és a család fontosságát hirdetve döntöttek úgy, hogy másra fordítják a megtakarítást. Sokféle véleményt mondtak, amikor közöltük az elhatározásunkat. A hajrától, a meg fognak ölni benneteket, mindenféle elhangzott – elevenítette fel az indulást Zárug Zita. Hozzátéve, hogy neki csak annyi kerékpáros előélete volt, hogy a párjától kölcsön kapott biciklin járt be dolgozni. Ez a kondíció is elég volt, ha nagy az akarás. A kerékpáros előéletet a tájfutó famíliából származó Harkányi Árpád hozta, aki úgy mellékesen két keréken tett meg egy római zarándok utat és több európai fővárost is így fedezett fel.

A beszélgetést vezető Kondora Bálint megyei közgyűlési alelnöknek és a közönségnek mutatja be a fekvőkerékpárt Harkányi Árpád

A vándorlást két évre tervezték, ám még csak akkor értek el Pakisztánba, ahol eldöntötték, még maradnak egy kicsit és véghez viszik álmukat. Onnantól lazábbak lettek a hétköznapjaik. Elkezdtek cikkeket írni kalandjaikról és az egyre több érdeklődőt kiszolgálva internetes blogot is indítottak. Támogatókat kerestek és naptárt jelentettek meg segítve az út finanszírozását. Sőt Új-Zélandon közel fél évig egy szőlőültetvényen dolgoztak.

Az út során fekvőkerékpárral közlekedtek, aminek lényege, hogy sokkal kényelmesebb, hisz egy nagy ülőfelületen, szinte egy fotelben tölthették a napot kerekezés közben. Az út során mindenütt megbámulták a kerekes alkalmatosságokat, volt ahol el akarták kérni a forgalmikat, mert elsőre nem bicikliknek látszottak a járművek. Szeptemberben fejeződött be a kalandozás. Azóta az országot járják nagy érdeklődést keltve négyéves nászútjukkal. A világ számos kultúrájából sok tapasztalatot gyűjtöttek össze, melyeket könyv formában is kiadnak majd. Biztatva mindenkit a világcsavargásra, ugyanis csak elindulni nehéz!

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!