Életmód

2015.07.20. 14:49

Negyedévente névnapozni járnak

Szombathely – Az Oladi Nyugdíjas Klub 33 éve működik. Csütörtökönként gyűlnek össze tagjai, akik rendszeresen kirándulnak, előadásokat hallgatnak, jókat beszélgetnek. Próbálják élvezni az életet és együtt hasznosan eltölteni az időt.

Némethy Mária

Az Oladi Nyugdíjas Klubot 1982. november 26-án alapította Németh László iskolaigazgató. A klub 42 fővel kezdte működését. Jelenleg 33 tagja van, és a többség rendszeresen részt is vesz az évenként 35 alkalommal megrendezett találkozóikon. Erről beszél a klub jelenlegi vezetője Koroknai József, aki először egy kiruccanásról mesél:

– Múlt csütörtökön kirándulással zártuk az úgynevezett tavaszi szezont. Minden évben elmegyünk a Balatonhoz, most is ezt tettük, ezúttal Badacsonyba látogattunk. Az úgynevezett Tekergő vonattal indultunk el 29-en. Megérkezésünk után a résztvevők negyede felsétált a Kisfaludy-házhoz, megcsodálta onnan a panorámát, de a fájós lábú többség az alsó részen nézelődött, például kilátogatott a mólóra, de volt strandolás is. Igazán jól éreztük magunkat.

A nyolcvanadik évéhez közelítő Koroknai József 2003. szeptemberétől vezeti a nyugdíjas klubot, amelynek hagyományairól, programjairól elárulta:

– Minden negyedévben névnapozunk. Elmegyünk egy közös vacsorára, amelyen a negyedév alatt névnapjukat megtartott hölgyeket egy cserép virággal, a férfiakat hét decis üveg borral felköszöntjük. Előadásokra is rendszeresen összejárunk. Ezek olyan előadások, amelyeket szakemberek tartanak a felkérésünkre, és a témái érdeklik a tagokat. Sok szó esik az egészség megőrzéséről, orvosok beszélnek a különböző betegségekről, jól ismert szakember a kertészkedésről.

Koroknai József elmondta még, hogy évente sikeresen pályázik a klub az önkormányzathoz. Az idén is 75 ezer forint támogatást kaptak. Ebből sok mindent fedeznek. Például egy sajátságos helyzetet is:

– Az oladi óvodában szoktunk összegyűlni, ma még az az otthonunk. Van, aki minden csütörtökre, a klubfoglalkozásainkra átrendezi a termet, beállítja a székeket, asztalokat, leteríti a szőnyeget, s másnap reggelre, amire a kicsik megérkeznek, visszarendezi a számukra megszokott miliőt. Ezért természetesen fizetünk neki. Hamarosan változik a helyzetünk, mert várhatóan szeptemberben elkészül az új plébánia, s oda, a közösségi terembe költözünk majd át.

A nyugdíjas klub tagjai két évvel ezelőtt megszavazták, hogy éves szinten kétezer forintos tagdíjat fizetnek, ezen kívül a Vas Megyei Nyugdíjas Szövetségnek még kétszáz forint a tagdíjuk.

Ez a nyugdíjas klub is nyitott. A nyári időszámításkor csütörtökönként 17 órakor, a téli időszámításkor 16.30-kor szoktak összegyűlni (bár most nyári szünetet tartanak szeptember elejéig).

Az elnök nagyon jókedélyű, vidám természetű. Ezt bizonyítja, hogy búcsúzóul megkérdezte: mi a különbség a nősülés, házasodás között?

– Mert ezt nem szokták tudni, pedig nagyon fontos üzenete van a szavaknak. Aki nősül, az a hölgyet a saját házába viszi, aki házasodik, az házat kap a feje fölé, mert ő költözik a hölgyhöz. Nagy különbség!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!