Életmód

2016.02.13. 10:30

Nélküled nem lennék semmi - C. Molnár Emma a jó párkapcsolat titkáról

Szombathely - Hogyan juthatunk el a magánytól az összetartozásig? Mitől működhet jól és tartósan egy párkapcsolat? Hogyan lehetünk elégedettek, nyitottak? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre adott választ dr. C. Molnár Emma klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta egy telt házas előadáson.

Bajdó Bettina

Szinte a csilláron is lógtak, annyian voltak kíváncsiak a Magyarországon ismert és elismert szakpszichológus, pszichoterapeuta, dr. C. Molnár Emma előadására a Nyitott Akadémia szervezésében a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központban. Főként fiatalok jöttek el, párban vagy barátokkal, kevesen érkeztek egyedül a párkapcsolatok titkait boncolgató előadásra. József Attila idézetét választotta az előadó címnek: „Szövetség ez már, nem is szerelem” avagy A tartósan jól működő párkapcsolat titkai. Kiderült, már az óvodában szövetségre lépünk, hiszen ha az ovis az első héten nem kap férjet, feleséget, a következő héten el sem megy. Már akkor elkezdődik a rivalizálás a jövendőbeliért: ki vigye az uzsonnás táskát?

Dr. C. Molnár Emma szerint a felfogás, hogy együtt vagyunk, amíg boldogok vagyunk, tévedés. A boldogság egy pillanat. Elégedettnek, nyitottnak, életszeretőnek kell lenni. A boldogság az úton lét egyik pillanata. Ami még fontosabb: a jó úton járás egyik pillanata. Szövetséget kell kötni, melyben érdemes nőnek és férfinak lenni. Azt jelenti, hogy méltónak tartok egy férfit vagy egy nőt az összes közül arra, hogy őt válasszam társamul. Alapigazság az ősi szövetségi viszony alapmondata: az egy több mint a kettő.

- A szövetségben van egy döntés, egy tudatosság, egy választás - folytatta a szakpszichológus. - Benne és jelen kell lenni. Iránytű kell, hogy legyen. A magány belülről fakadó, emésztő érzés. Nem ugyanazt jelenti, mint az egyedüllét. Párosan is lehet magányos az ember. A mai világban fogalomzavar van. A magány nem az egyedüllét szinonimája, így használni hiba. Isten párban teremtett. Először Ádámot, majd az ő első feleségét, akiről ritkán hallani, Lilitet. Boldogságban éltek, míg egy napon Ádám összeveszett Lilittel azon, hogy ki legyen felül. Lilit kimondta a kimondhatatlant, az Úr nevét. Ádám pedig bepanaszolta. Lilitből démon lett, s úgy tartják róla, hogy mocsarakban, lidércfénynél gyerekek után kutat, miközben állandóan férfiak után vágyakozik.

Ádám ezután magányos maradt, „emésztette a depi” (ahogy dr. C. Molnár Emma viccesen fogalmazott), nem volt tükör, akiben láthatta volna önmagát. Szüksége volt az ősi szövetségi viszonyra, mint például a férfi-nő, az anya-gyermek, az apa-gyermek (főleg apafiú), a szülőtársi, a gyógyító-beteg, a mester-tanítvány közötti kapocsra. Ezek ugyanis az életet meghatározó viszonyok. Azt azonban hozzátette az előadó, hogy minden kor beiktat valamit ezek közé a kapcsok közé, hogy manipulálja azokat.

- Az ember fejlődésre vágyakozó lény - emelte ki a szakember. - A fejlődés vége a halál. Ma haláltagadó kultúrában élünk, éppen ezért menekülünk a fejlődéstől. Pedig az út végén, ha ketten is vagyunk, egyikünk egyedül marad, de nem magányosan. Hiszen a szívében mindig ott van a másik. Régen is azt mondták, amikor egy lány férjhez készült menni, hogy képzelje el a választottja arcát 30-40 év múlva. S csak olyanhoz menjen hozzá, akit akkor is örömmel tud nézni.

Ádámot is megszánta a Teremtő, megkapta Évát, akinek azonban a tudás fájának a gyümölcsére fájt a foga. Ádám nem mondott ellent neki, ettek a tiltott gyümölcsből, s kiűzettek a Paradicsomból. A vágyuk fontosabb volt, mint a tilalom. Viszont ezek után sem kárhoztatták egymást, közösen vitték tovább a sorsot, nevelték a gyerekeket.

Dr. C. Molnár Emma használta a ma divatos szingli kifejezést is, mely azt jelenti, hogy valaki egyedül van, de vállalhatja az alkalmi párosodásra való lehetőséget. Vagyis általában egyedül van, ám hétvégente, amikor buli van, akkor kicsit nincs egyedül. Megmarad a szabad választás joga, de nem kell kiválasztania senkit maga mellé párjául. A cél azonban nem ez, hanem az, hogy szövetségre lépjünk valakivel.

A szakpszichológus szerint a szerelem percepciózavar, módosult tudatállapot. Olyankor igazából mindegy, hogy Pista vagy pia, kokó vagy Mariska. Nincs különbség közöttük. A szerelem ma torzuláson megy át, fontos, hogy tudjuk, nem azonos a testiséggel. S nem szabad beavatnunk senkit a korábbi, testi kapcsolataink titkaiba. Sokan elkövetik ma ezt a hibát, sok kapcsolat ezen megy tönkre. A szerelem lelkek találkozásának a története. Egymásról való gondoskodás, elmélyülés egymás igényeiben, a másik javának a szorgalmazása. Tisztelet, együttműködés, elfogadás, megértés és öröm kell egy jól működő kapcsolathoz. A tudás: nélküled nem lennék semmi. Az vagyok, amivé tettél, ez öröm és megtiszteltetés számomra. Ez nem szerelmi viszony, több annál, szövetségi viszony.

Dr. C. Molnár Emma elmondta még, ma az emberek mindent megterveznek, mint egy projektet, a gyerekvállalást is. A nő dönt, hogy mikor hagyja abba a fogamzásgátló szedését, utána mennyi idő kell még, hogy gyerek legyen. Aztán nem lesz. A férfi ilyenkor nem tud büszke lenni a nemzőképességére, ez a nő kezében van. Ha szeretnénk utódot, egy darabig vágyakozzunk rá. Nem a nőnek kellene eldöntenie, mikor lesz gyerek. Adjuk át magunkat a férfi világának!

Az igazi megtalálása is szóba került. A közös élmények által válhatunk egymás számára igazivá. A szakember szerint napi 16 „simi” szükséges ahhoz, hogy lélektanilag harmóniában legyünk. Tudni kell azonban, milyen szavak esnek jól a másiknak, milyen érintésekre vágyik. Úgy nyúljunk hozzá, hogy elérjük őt anélkül, hogy bántó legyen. Próbáljunk meg napi 16 simit az életünkbe vinni! Meg kell tanulni szeretni az életet, az pedig egyedül nem megy!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!