Életmód

2017.08.09. 16:50

Nem kell erőltetni a vízivást

SZOMBATHELY - Az idült szívbetegség nem csak az embereket, de a kutyákat is érinti. Nagy melegben pedig fokozódhatnak a problémáik. A szakember tanácsai következnek.

S. Töttő Rita

Ha tudjuk, hogy kedvencünk szívproblémákkal küszködik, készüljünk fel rá, hogy a nagy kánikulában jobban kell rá vigyázni - hívja fel a figyelmet Lorászkó Gábor székesfehérvári állatorvos. Ám önmagában az, hogy egy kutyának idült szívbe-tegsége van, nem jelenti feltétlenül azt, hogy gyógyszeres kezelésre is szorul, mert a szívet csodálatos kiegyenlítő mechanizmusok védik. Mindenesetre előfordulhat, hogy egy nem megfelelő szívműködés olyan pluszterhelésre válik feltűnővé vagy kezelést igénylővé, mint amilyen a napokon át tartó nagy meleg.

- A sétákkor a szokásos távolságok megtétele során a komolyabb szívhibával rendelkező állat rendre megáll, de nem szaglászni, üres vagy riadt tekintettel liheg, akár le is fekszik útközben.

Amennyiben ilyen korábban nem fordult elő, figyelmeztető tünet, és indokolt az állatorvosi vizsgálata, de általában nem azonnal: célszerű kerülni az izgalmakat a kutyának és a gazdának egyaránt - mondja az orvos, majd folytatja: a kékülő nyelv, a nagyfokú nyálzás és erőltetett légzés (tágult orrnyílások, kidülledt szem, erősen vagy gyorsan mozgó has ) is figyelemfelkeltő tünet. A séta után csak lassan helyreálló viselkedés a probléma komolyságára utal, amihez az esetleges túlsúly és idősebb kor is hozzájárulhat. Gyakori félreértés következtében melegben hajlamosak a gazdák erőltetni a folyadékbevitelt, emberi párhuzam alapján, ami egy jelentős keringési zavarral küzdő kutyának kifejezetten árthat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!