Életmód

2015.09.13. 16:13

Nem létezik ennél szorosabb kapcsolat

Szombathely - A napokban Szombathely adott otthont a Természetesen anyatejjel! című országos védőnői konferenciának. A szoptatással kapcsolatos új kutatási eredményeket, jó gyakorlatokat osztották meg egymással a szakemberek. Két nap alatt 11 előadás hangzott el.

Szombathelyi Médiaközpont

Az anyatej a lehető legjobb táplálék a babák számára, összetétele mindig a kicsik aktuális igényéhez igazodik. A szoptatás pedig azon túl, hogy táplálási céllal történik, szoros lelki kapcsolatot is jelent anya és gyermeke között. A legtöbb édesanya már felismerte az anyatejes táplálás jelentőségét, 40 százalékuk a baba hat hónapos koráig szoptat.

- A legfontosabb immunanyagokat tartalmazza, olyan tápanyagforrás, amiben az összes vitamin és ásványi anyag rendelkezésére áll a kisbabáknak. Ezért szorgalmazzuk, hogy legalább hat hónapos korig kizárólag anyatejjel tápláljuk a kisbabákat, és csak utána vezessük be a többi ételt - mondta el Kornosné Galavits Katalin, a Magyar Védőnők Egyesülete szombathelyi szakosztályának vezetője.

A szoptatás népszerűsítésében, az ezzel kapcsolatos problémák megoldásában nagy szerepe van a védőnők munkájának. A magyar védőnői ellátórendszer hungarikum hívta fel a figyelmet a konferenciát megnyitó beszédében dr. Puskás Tivadar polgármester. Mint mondta: mi, magyarok a védőnői szolgálatot, a csecsemővel, illetve az anyával való törődést nagyon fontosnak gondoltuk már száz éve is, és ma is nagyon fontosnak gondoljuk.

A konferencián szó esett arról, hogyan kell felkészíteni a várandós nőket a szoptatásra, miként segíthetnek ebben az édesapák, és arról is, hogyan táplálkozzon a gyermekét szoptató édesanya.

- A szoptatás nagy munka, sok nehézséggel, áldozattal jár az anya számára. De ha ráérez arra, és el tudja fogadni, hogy a gyermekét anyatejjel táplálja, akkor a lehető legtöbbet teszi meg egészséges fejlődése érdekében. Folyamatosan kutatják az anyatej összetételét és a csecsemő fejlődésére gyakorolt hatását. Az anyatejjel táplált csecsemők felnőttként kevésbé hajlamosak az elhízásra, a cukorbetegségre, és az intelligenciahányadosra is hatással lehet - mondta el Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke.

Azok az édesanyák, akik valamilyen okból nem tudják anyatejjel táplálni csecsemőjüket, az anyatejgyűjtő állomásról ingyenesen juthatnak hozzá. Fontos lenne, hogy több édesanyja adja le felesleges tejét, így segítve a többieket hangzott el a konferencián. Szombathelyen 1954 óta működik anyatejgyűjtő állomás, kétnaponta gyűjtőjárat szedi össze az anyáktól a felajánlott tejet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!