Életmód

2015.05.03. 14:43

Niki nem keres kifogásokat, hanem sportol

Szombathely - Az élet számtalanszor sodor csodás dolgokat, eseményeket, személyeket az utunkba. Nemrégiben volt lehetőségem megismerni egy ilyen kis csodát, Horváth Nikolettát.

Halmai Dóra

Niki életében hivatalosan 2001 óta van jelen a betegség, amely valószínűleg már korábban is belépett a mindennapjaiba, csak akkor még nem ismerték fel az orvosok, hogy mivel állnak szemben. A látása 14 évvel ezelőtt kezdett el romlani, illetve daganat is megjelent a szervezetében. Kemoterápiával kezelték, ekkor kicsit javult az állapota. 2005-ben azonban teljesen elveszítette a látását. 2012-ben pedig leálltak a veséi, azóta művesekezelésre jár heti 3 alkalommal. A betegségét azóta diagnosztizálták, amely nem más, mint az Erdheim-Chester-kór.

-Mikor jelent meg először a mozgás és a sport az életedben?

-A mozgás gyermekkoromban nem volt jelen az életemben, kifejezetten duci, lusta kislány voltam, nem szerettem mozogni. A betegségem miatt érszűkület alakult ki a hasi aortámban, emiatt a járás is nagyon fájdalmassá vált. Nagyon nagy fájdalmaim voltak. Egyszer csak elkezdtem sétálni, de ez a kis mozgás is elég nagy megterhelést jelentett, bár Lili, a kutyám ezeket a kiruccanásokat is rettentően élvezte. Majd a biciklizés gurult be az életembe, tandemen tavaly körbetekertem a Velencei-tavat és a Balatont.

-Mi volt az első néhány mozgásforma, amivel megismerkedtél?

-Sétálás, biciklizés, konyhakredenc melletti futás. Ősszel pedig elkezdtem spinningelni. Ott ismertem meg a személyi edzőmet, Lajos Zsoltit. Heti két spinningel kezdtem az edzéseket, most tartok ott, hogy heti három spinningre és heti három személyi edzésre járok. Kipróbáltam már a TRX-et és a korcsolyázást is. Szeretnék megtanulni görkorcsolyázni, a Walkenergie és Jumping Fitness is a listámon van. Ezek mellett a túrázás játszik nagy szerepet az életemben.

-Melyik mozgásforma a kedvenced?

-Mindegyiket másért szeretem. A kirándulásokat a társaság miatt. Ilyenkor Lilivel közösen megyünk ki a természetbe, ami végtelenül megnyugtat, és feltölt. A spinninget azért, mert ott érzem a legjobban, mennyi fejlődtem. Az állóképességem nagyon sokat javult. A személyi edzést meg azért szeretem, mert ilyenkor tudom legjobban feszegetni a határaimat.

Niki edzés közben. Lili kutya mindig óvja, védi gazdáját Fotó: Unger Tamás

-Mi a fő motivációd?

-Eleinte a fogyás motivált. Aztán jobbá vált a közérzetem, a hangulatom, a tűrőképességem megnőtt, sokkal fittebbé váltam. Nem tudnám most már mozgás nélkül elképzelni az életemet.

-Mennyit sikerült eddig fogyni, és mi az áhított cél?

-Fogyni már nem szeretnék egy dekát sem, hiszen 40 kilótól szabadultam meg. Az áhított célom most az, hogy egy kicsit izmosodjak.

-Voltak-e esetleg akadályok, nehéz pontok?

-Az elején, amikor nagy fájdalmat jelentett a mozgás, akkor nagy kitartás kellett, hogy csináljam tovább.

-Volt olyan pozitív élmény, tapasztalat, amit a mozgás adott neked?

-Emberi kapcsolatokat kaptam. Mondhatni nekem ez egyfajta önharc. Minden alkalommal le tudom győzni magamat, és tudom feszegetni a határaimat.

-Sok ember hamar feladja, mit tanácsolnál, miért érdemes küzdeni?

-Rövid az élet ahhoz, hogy csak a négy fal között ücsörögjünk. Soha sem szabad feladni, a nehézségek azért jönnek, hogy legyőzzük őket. Csak olyan kereszteket úthibákat kapunk, amiket meg tudunk oldani, csak kellő akarat szükséges hozzá, és támogatás. Én sem tartanék itt, ha nem lettek volna, s nem lennének most is angyalok, akik felkaroltak. Ami még szerintem lényeges, hogy önmagunk teljesítménye legyen a mérce. Ne a szomszédé, az edzőtársé. Ha én a többiekhez hasonlítanám magam, akkor úgy eltörpülne mindaz, amit teszek, hogy az szinte láthatatlanná válna. Viszont magamhoz képest tudom, hogy fejlődtem, emlékszem, honnan indultam, s tudom merre tartok.

-A mozgás mellett az egészséges táplálkozást is fontosnak tartod?

Főleg a vesebetegség miatt van egy-két dolog, amire oda kell figyelnem. Be kell, valljam, hogy minden édességet nagyon szeretek. Rájöttem arra, hogy mi az, ami jó a szervezetemnek és mi az, ami nem. Azt tapasztalom, ha nehezebb ételt eszek, akkor a szervezetem jelzi a nemtetszését, egyszerűen nem esik jól. Megtaláltam az egészséges alternatívákat. Édesanyám pedig a reformkonyha szakértője lett.

-Lili kutyus mindig veled van az edzések során?

-Lili a spinningen kívül mindenhová elkísér. A kirándulásokon kutyául jól érzi magát, imádja a természetet, az erdőt, a vizet, a szabadságot. Amit meg is érdemel, hiszen a hétköznapokban az ő vezetésével közlekedem. Ezzel életet adott nekem. A személyi edzésekre is elkísér, ahol fegyelmezetten várja, hogy végezzek. Az egyik talán legmeghatóbb történetünk, amikor egy gyakorlat közben halkan nyögdöstem mert megterhelő volt a feladat , amit hallva Lili felpattant, elém feküdt, s nem engedte, hogy tovább folytassam a gyakorlatot. Meg kellett nyugtatnom, hogy nincs baj, a gazdi csak edz Hiába, ő nem csak egy egyszerű kutya, ő egy igazi társ!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!