Életmód

2015.07.19. 17:23

Nyáron a legjobb futni - Mikor együnk, igyunk és eddzünk a melegben?

A nyár ideális időszak futásra. Annak, aki ilyenkor kezd ismerkedni ezzel a sporttal, néhány dologra érdemes odafigyelnie – tanácsolja Lubics Szilvia ultrafutó, többszörös Spartathlon és Ultrabalaton győztes.

Vas Népe

Aki szereti a nyarat és bírja a meleget, annak nem okoz gondot ilyenkor sem a mozgás. Már reggel 5-6 órakor rövidnadrágban, trikóban kint lehet lenni, és nem megy el túl sok idő az öltözködéssel sem. De nem árt óvatosnak lenni a melegebb időben való futással.

– Az első néhány melegebb nap mindenkit megvisel. A meleg miatt magasabb a pulzus, az ember lassabb tempót tud futni, megérezzük a váltást. De pár nap alatt alkalmazkodik a szervezetünk – mondja Lubics Szilvia, akinek a kedvenc évszaka a nyár.

Ha valaki nem olyan versenyre készül, ahol várhatóan 35-40 fok lesz, jobb az edzéseket arra az időpontra tenni, amikor nem visel meg a nagy meleg. Szilvi különösen ezt tanácsolja a futással csak most ismerkedőknek: – Aki mostanában kezdi a futást, annak még jobban ajánlott, hogy a reggeli vagy esti órákat válassza, a saját bioritmusának megfelelően.”

Fontos a nyári edzések során a folyadékpótlás. Öt kilométernek sem szabad úgy nekivágni, hogy nincs nálunk folyadék. Rövidebb távon még nem indokolt szénhidrát tartalmú vagy izotóniás italokat inni, de legalább víz legyen nálunk, vagy olyan helyen fussunk, ahol tudjuk, hogy van vízvételi lehetőség.

Ha nem vagyunk még profi futók, de szeretnénk a teljesítményünket növelni és a fogyás is célunk, edzés közben és utána érdemes BCAA aminosavakat fogyasztani. Ilyen aminosav tartalmú itallal, a folyadékpótlás mellett támogatjuk az izmainkat, és a vércukor-háztartásunkat is kordában tarthatjuk.

Csak elhatározás és kitartás kérdése, és előbb-utóbb versenyeken is rajthoz állhatnak a futók (Fotó: Szendi Péter)

Futás előtt maximum két-három órával ajánlott enni, de éhgyomorral is neki lehet indulni az edzésnek. Sőt, ez kifejezetten ajánlott. A szervezet először így a zsírtartalékokhoz nyúl a fizikai megterhelés következtében.

Az edzés utáni étkezés mindenkinek nagyon fontos, mivel az edzést követő fél órában lehet leghatékonyabban visszatölteni a szervezetünk glikogén raktárait. Bár közvetlenül mozgás után általában nem vagyunk éhesek, figyeljünk rá, hogy ilyenkor minél gyorsabban vigyünk be az izmok regenerálódásához és építéséhez szükséges anyagokat. Erre az egyik legjobb megoldás a szénhidrátokat és fehérjét megfelelő arányban tartalmazó turmixok fogyasztása. Azonban más a helyzet, ha azért futsz, mert fogyni szeretnénk. Fogyókúrázóknak a szénhidrátmentes fehérjeporok fogyasztása ajánlott. A cél ilyenkor, hogy egyre kevésbé legyen megterhelő a futás, az izomzat gyorsabban fejlődjön, a teljesítmény nőjön, a zsír viszont fogyjon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!