Életmód

2016.08.20. 08:19

Olajozottan pörgessük a napokat!

SZOMBATHELY - Tudta ön, hogy a hidegen sajtolt olajban hatalmas pazarlás húst sütni? Bármilyen hevítés ugyanis kémiai változást okoz, pont azok a tulajdonságok vesznek el, amelyekért ezeket az olajokat érdemes fogyasztani. Melyik miért jó? - többek között erről beszélgettünk Bajkai Gáborné dietetikussal.

Merklin Tímea

De melyek is a hidegen sajtolt olajok? A csak mechanikus eszközökkel gyártottak, amelyek préselve és szűrve, hevítés, pirítás nélkül készülnek.

- Élettani szempontból ezek a legértékesebbek, mert a hidegen sajtolás során nem sérülnek, vagyis nem bomlanak le a telítetlen zsírsavak és vitaminok, így őrzi meg az olaj gazdag és értékes hatóanyagtartalmát. Egyrészt étkezési célokra használjuk, másrészt gyógyító terápiás céllal is - derül ki a beszélgetés során.

Bajkai Gáborné dietetikus szerint a hidegen sajtolt olajok a legegészségesebbek. Sajtolás során nem bomlanak le a telítetlen zsírsavak és vitaminok, így őrzi meg az olaj gazdag és értékes hatóanyagtartalmát Fotó: Merklin Tímea

Étkezésre napi 1-3 kiskanál olaj az ajánlott fogyasztás, önmagában, vagy pirítósra, kenyérre kenve, salátához öntetnek vagy éppen krémekbe, pástétomokba keverve. Milyen gyógyító hatásai vannak az egyes olajoknak?

- A tökmagolaj E-,F-, B1-, B2-, D-vitamint tartalmaz, gyulladásgátló. A benne lévő A-E vitamin antioxidáns hatású, öregedésgátló. Delta-7 fitoszterol tartalma férfiaknál csökkenti a prosztatagyulladást, szerepe van a prosztatarák megelőzésében. Nőknél a húgyutak fertőtlenítésére lehet használni, egyben vízhajtó hatása van - tudtuk meg Bajkai Gábornétól. - A lenmagolaj gazdag A-,B-, C-, D-, E-vitaminokban, omega-3 és -6 zsírsavakban, amelyek kiváló májtisztító hatásúak. Csökkenti a szervezet koleszterinszintjét, továbbá a vérrögök képződését. Ha bekenjük vele a rovarcsípés helyét, kiszívja a mérget. Ma már sokféle olajat használunk a szokásos olíva olaj mellett, amely jó hatású például reumás ízületi gyulladásokra. A napraforgóolaj mellett tarthatunk otthon mák-, dió-, lenmag-, kukorica-, szezám-, vörös szőlőmag olajat, érdemes valamennyit rendszeresen fogyasztani, hol ebből, hol pedig abból löttyinteni a salátára.

A mákolaj segíthet az idősödő nőknek a csontritkulás kezelésében, mert a magas foszfortartalom segíti a kalcium beépülését a csontokba. Kedvező zsírsav összetétele miatt a trombózis megelőzését is szolgálja, szerepe van továbbá a magas vérnyomás csökkentésében is.

A dióolaj csökkenti a koleszterinszintet, a vérrögképződést, serkenti az agyműködést, a koncentrációs képességet, erősíti az immunrendszert, a benne lévő E-vitamin gátolja a bőr öregedését. A hidegen sajtolt napraforgó olaj szintén fiatalon tartja a bőrt, részt vesz a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, amint a kukoricaolaj is. A szezámolaj a gondolkodóképességre van jó hatással. A Máriatövis olaj májtisztító, -erősítő. A vörös szőlőmagból készült olaj gazdag antioxidáns anyagokban, véd az érelmeszesedéstől, enyhítheti a változókor tüneteit, gyulladásgátló, jó hatású a prosztata impotenciára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!