Életmód

2015.03.19. 14:17

Öt éven belül meghal a betegek harmada - Ha elkerülni nem tudjuk, legalább időben ismerjük fel az érszűkület jeleit

Szombathely – Érszűkületi napot tartottak a Savaria plázában, a szervezők fő célja a figyelemfelkeltés volt. Az érszűkület sokáig tünetmentes lehet, pedig korai felismerése rendkívül fontos, mivel kezeletlen esetben a betegek majdnem egyharmada öt éven belül meghal.

Lisztmayer Zsófia

Kicsivel több mint egy tucat érdeklődő volt az érszűkületi nap első órájában a szombathelyi helyszínen. Az országban  összesen hét helyen tartottak tájékoztató napot, amelyen az érszűkületre hívták fel a figyelmet. A csütörtöki eseményen értapintást és pulzusvizsgálatot is oktattak az érdeklődőknek, hogy időben felismerjék a betegség tüneteit. Mint megtudtuk, érszűkületi betegségek kialakulása a magyarországi adatok szerint férfiaknál 50 év felett jöhet szóba. Ez azonban attól is függ, hogy ki milyen veszélyeztetettségi csoportba tartozik. De 55-65 éves kortól már szinte minden nő és férfi érintett, ezért érdemes évente legalább egyszer pulzusvizsgálatot tartani, és szükség esetén további vizsgálatokra is elmenni.

Dr. Riba Mária főorvos az érszűkületi naphoz kapcsolódóan elmondta: Magyarországon a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság vállalta fel, hogy lehetőséget teremt az esemény megvalósítására, ehhez pedig helyszíneket és szakembereket biztosított. - Remélhetőleg minden évben lesz mostantól ilyen rendezvény az ország hét városában. Tavaly körülbelül háromszázan vettek részt a szombathelyi eseményen, ami országosan is jelentősnek számít. Azt fontos tudni, hogy nem betegszűrő, hanem tájékoztató napról van szó. Szóróanyagokat helyeztünk ki, és teszteket, amelyek alapján az érdeklődők látják, hogy érszűkületes betegség fennáll-e az ő esetükben. Mi segítünk az értékelésben, megbeszéljük a fennálló panaszokat, és megtanítjuk a pulzus önvizsgálatát. Nem az a cél, hogy előszűrő vizsgálatot végezzünk, hanem az, hogy a mindennapokban gondoljanak a betegségre, elmenjenek vizsgálatra, és odafigyeljenek a járás közbeni panaszokra – mondta el dr. Riba Mária.

Varga Attila Bor Annamáriától kapott praktikus tanácsokat

Kovács Ottóné szombathelyi nyugdíjas általában kihasználja a szűrések lehetőségét, így többféle vizsgálaton is részt vett már.

– Vérnyomás- és vércukorszint mérésre el szoktam menni, de magamnak is mérem otthon ezeket. Ennek a mai alkalomnak azért örülök különösen, mert még nem voltam ilyenen. Jónak és hasznosnak tartom, mert sokat megtudtam magamról, és tanácsokat is kaptam az erekkel kapcsolatban. Az érszűkület ellen ajánlották a tornát és a lábam krémezését, igyekezni fogok betartani az instrukciókat. Egyébként azért jöttem el, mert nehéz a lábam, és nehezen megyek már. De attól még sokat sétálok vele, mert ha csak elfekszik az ember, akkor vége mindennek – mondta el Kovács Ottóné.

Az érszűkület legtipikusabb tünete, hogy a járás egy adott távolságon – 100-200 méteren - belül egy meghatározott tempóban fájdalmat okoz a betegnek. Amennyiben ez százméteres távolságon belül következik be, már mindenképpen egy betegség komoly tüneteiről lehet szó.

Mint megtudtuk, az érszűkület rendkívül gyakori betegség Magyarországon, ahogy egész Nyugat-Európában is. A dohányzás, a mozgásszegény életforma, az elhízás, a cukorbetegség és a magas zsírszint is rizikófaktoroknak számítanak az érszűkület kialakulásában. Magyarországon évente körülbelül nyolcezer amputáció történik érszűkület miatt, amelynek fele cukorbetegségben érintettekből kerül ki.

Kovács Ottónét Lackner Beáta vizsgálja

- A betegség kialakulásának elkerülése, ha már kialakult, akkor a szövődmények késleltetése a célunk ezzel az eseménnyel. Magyarországon négyszázezer embert érint számításaink szerint a komoly tünetekkel járó érszűkület. A 65 éves kor felettiek esetén például minden ötödik ember érintett. A legszomorúbb, hogy annak ellenére, hogy sokat tudunk a betegség kialakulásáról és kezeléséről, sokan elkésnek, és már a kezdődő végtagelhalás stádiumában jelentkeznek először orvosnál. Ebben az esetben szinte lehetetlen olyan eredményeket elérni, mint a korai stádiumban. A sebészi beavatkozás bizonyos esetekben évekig javíthat a járástávolságon, és szinte panaszmentessé is teheti a járást. Gondolni kell arra, hogy ha már elkerülni nem tudjuk, legalább időben ismerjük fel a betegség jeleit – tette hozzá a főorvos.

Varga Attila is részt vett a tájékoztatón, sőt rengeteg tanácsot kapott. – Nagyon örülök ennek a lehetőségnek, megérte eljönni. A háziorvoshoz is szoktam menni kontrollra, de ott azért nem mindig van idő arra, hogy ennyire alaposan tájékozódjak a betegségről – mondta el a szombathelyi férfi.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!