Életmód

2016.02.13. 09:22

Az öltözék védjegy - A szombathelyi fiatalember, aki Medveczky Ilonának is tervezett ruhát

Pomozi Péter divattervező egy olyan ruhával tör be a sztárvilágba, amelynek szoknyarészét egy matematikai sorozat alapján alkotta meg, ezen a hétvégén ezt a ruhát viselte Medveczky Ilona, a híres magyar táncosnő és Érdemes Művész egy menő budapesti gálán.

Merklin Tímea

A 21 éves szombathelyi fiatalember nemes egyszerűséggel az egyik internetes közösségi oldalon keresztül írt a neves dívának, hogy tervezne neki ruhát, Medveczky Ilona pedig elfogadóan válaszolt, le volt nyűgözve a küldött referenciáktól, és akkorra már ismerte Pomozi Péter nevét, egy közéleti személyiség ajánlása nyomán. Bizony, így mennek a dolgok ebben a szakmában, de miként csöppent bele? - kérdeztük a fiút.

- A szép, elegáns ruhákat tulajdonképpen anyukám szerettette meg velem, aki gyerekkoromban gyakran királynőket rajzolt nekem. Szoftvertervező akartam lenni, aki új fantáziajátékokat talál ki a természetfeletti világból inspirálódva. Amikor megszületett a testvérem és az unokatestvérem, őket öltöztettem: addig csavargattam és csomóztam a lepedőt rajtuk, míg ruha nem lett belőle. Kamaszkoromban úgy lázadtam, hogy az öltözködéssel hívtam fel magamra a figyelmet, elkezdtem varratni a ruháimat. Az öltözék védjegy. Én olvasok a ruhákból, ki milyen, mi áll jól neki, mi nem, min kellene változtatni. Érettségi után elhatároztam, hogy szeretném magamat is, másokat is úgy öltöztetni, hogy olyanok lehessenek, amilyenek különben nem. Beiratkoztam egy hároméves budapesti divatiskolába, most fogok végezni. Rájöttem, hogy attól nem kerül valaki pályára, hogy papírt szerez, ha nem csinálok semmit, nem vesznek észre, úgyhogy elkezdtem kitaposni magamnak az ösvényt.

Pomozi Péter a 21 éves fiatalember most is divatiskolába jár 
Fotó: Merklin Tímea

Pomozi Péter korábban egy másik divatiskolába is járt, de úgy érezte, ott nem engedik, hogy szárnyakat növesszen. Ahol most tanul, terme is van, ott dolgozik naphosszat, pedig a tanítás csak délután kezdődik. Nem elégszik meg a kötelező feladatokkal, egy helyett három vizsgamunkát ad be, keresi a pályázati lehetőségeket. 2014-ben egy ruhájával egy női magazin közönségdíját nyerte.

- A szakmámnak élek, szeretném, ha valami nyom maradna utánam, ha beépülnék divattervezőként a köztudatba. A tervezés tölti ki minden időmet. Textilekkel, technológiákkal foglalkozom, igényes vagyok, mindig a megelőző munkáimból építkezem, azokat fejlesztem. A tervezés számomra művészet. Úgy akarom csinálni, hogy ne munka legyen, hanem hobbi, hogy szívesen, szabadon alkotva végezhessem. Szeretnék kialakítani még ki nem talált stílusokat. Bátran akarom kezelni az anyagokat, úgy, ahogy más nem meri. A tüllös-fodros tündéri világ sem idegen tőlem, ahogy a bőrcsíkos, foszlós, szálkihúzogatós stílus sem. Ez egy szakmai utazás, mindig módosítom, csiszolgatom a technológiákat, az elképzeléseket.

Medveczky Ilona ruhájának szoknyarésze négy rétegű (8,5 méter anyagból van), és számsorok alapján tervezett. Pomozi Péter által
Fotó: Gelner Lóránd

A divatiskolában a növendékek tanulnak anyagismeretet, divattörténetet, érdekes, hogy Péter mégis azt emlegeti, mennyi haszna van a matematikából, hogy ki tudja számolni, mennyi anyag kell ahhoz, hogy ha valaki leül, a szoknya körben, pontosan 360 fokban szétterüljön. Medveczky Ilona ruhájának szoknyarésze négyrétegű (8,5 méter anyagból van), és számsorok alapján tervezett. Láthatólag nagy feszültség van a hullámok között, ezek tartják szét a látványos fodrokat. Pomozi Péter kreatív csapatával fotózást rendezett egy hangulatos ékszerüzletben, hogy megörökítsék Ilona fantasztikus ruhakölteményét, ami mellé Péter is tervezett magának egy ruhát. A készítő Pere Ágnes, a sminkes Felhalmi Kinga, a stylist Józsa Nikolett volt, a frizura Kalmárné Nagy Ildikó keze munkája.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!