Életmód

2015.09.28. 08:07

Precíz munka - Tapasztalatok a német egészségügyről

Szombathely - Dr. Szima Barna, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Tüdőgyógyászati Osztályának vezetője nemrég Németországban töltött több hónapot, hogy segítsen egy kórház osztályának a létrehozásában. Tapasztalatait olvasóinkkal is megosztja.

Bajdó Bettina

- A kinti kórházban egy tüdőgyógyászati osztály kiépítésében, elindításában segítettem - mondta dr. Szima Barna. - A német kórházban a várakozásomnak megfelelően minden tekintetben profi felszereléssel dolgoznak. Szerencsére a mi osztályunk is büszkélkedhet modern eszközökkel, a bronchológiai diagnosztika, terápia eszköztára a kórházunk ambulanciáján nemzetközi színvonalú. Az eddig elvégzett munkám, eredményeim alapján kaptam bizalmat a magánklinika gazdasági és szakmai vezetőitől. A két legmodernebb bronchoscop beszerzése mellett tervbe vették az endoszkópos ultrahang berendezést is, amiről feltételként előzetesen egyeztettünk. A feladatomhoz tartoztak az alvásdiagnosztikai szűrővizsgálatok is, a számítógépes regisztrátumot elemeztem. Az alvásdiagnosztika nagyrészt tüdőgyógyászati terület, ezzel elkezdtünk foglalkozni itthon is. Kint a légzésfunkciókat elemeztem, testpletizmográfiás vizsgálatokat értékeltem. A vizsgálatok korrekt, pontos elvégzésének betanításával indult a munka, rövid időn belül a megfelelő pontossággal végezték el. Nem mindegy például a kilégzési idő hossza, a beteg kooperációs készsége, valamint a pácienstől a korábbi gyógyszereit is megkérdeztük. Mindez fontos volt az elvárt precíz és részletes vélemények leírásához, szükség esetén a röntgenkép, a beteg kórtörténete és indokolt esetben a beteg vizsgálata is hozzátartozott a leletezéshez.

Dr. Szima Barna osztályvezető főorvos nemrég tért vissza sok tapasztalattal Németországból Fotó: Markusovszky kórház

Az osztályvezető hozzátette, hogy a belgyógyászati osztályon is részt vett a munkában. A kórházban asztmás, COPD-s, tüdődaganatos betegeket és más tüdőbetegségben szenvedőket is ápoltak, az ő állapotukról tartott konzíliumokon adott javaslatokat a gyógyításban.

- Szubjektív véleményt tudok mondani a német egészségügyről - emelte ki dr. Szima Barna. - Számos dolog elnyerte a tetszésemet. A legfontosabb talán a munka szervezettsége volt, a legszembetűnőbb pedig a kollégák elhivatottsága, a felek közötti munkakapcsolat. Mindenki a legjobb tudása szerint tette a tőle telhetőt, felelősségteljesen zajlott az ellátás. A kéréseket a lehető legrövidebb időn belül teljesítették, de ugyanezt a másik féltől is elvárták. Feltűnő különbség volt, hogy a munkán kívül a dolgozók egyéb vonatkozású témákról nem beszélgettek. Hatékonyan és professzionálisan működött az egészségügyi ellátás. Ugyanakkor szokatlan volt a gyógyító technológia aránya, annak szinte kizárólagossága. A diagnosztikus, terápiás beavatkozások műszerekhez voltak kötve, az emberi dolgok viszont a háttérbe szorultak. A betegekkel való közvetlen kapcsolat hiányzott a rendszerből. Az itthon megszokott lelki támogatás kint egyébként nem jellemző.

Kiemelkedő viszont a hotelszolgáltatásuk és az étkezési lehetőségek is. A kórházi tartózkodás utáni szolgáltatások számos formája elérhető Németországban. Van olyan például, hogy naponta többször is jár ápoló a beteghez. Az ápolási otthonok hálózata Németországban kiterjedt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!