Életmód

2016.04.09. 14:23

Relaxált már félmillió méhecske társaságában?

Orfalu - A múlt héten a pihentető természetes alvás feltételeinek megteremtéséről és fontosságáról írtam. Ezt a témát egészíti ki a különféle relaxációs módokról szóló mostani írásom.

Gyenes Csilla

Az emberek egy része állandó pörgésben, stresszben él. Az idegfeszültség következményét izomtónusunk változásában magunkon is megfigyelhetjük, amikor öntudatlanul összeszorítjuk az állkapcsunkat, ráncoljuk a homlokunkat, miközben fájdalmasan megfeszülnek a nyak- és hátizmaink. Az idegfeszültség hatással van belső szerveink működésére. Hosszas feszültségben eltöltött idő után érezzük a vágyat az ellazulásra, de amikor végre lehetőségünk van rá, akkor jövünk rá, nem megy, mert az elengedést, a relaxációt meg kell tanulnunk, és hosszan gyakorolnunk kell, mire valójában el tudunk lazulni.

Relaxáció alatt olyan egészségvédő eljárásokat értünk, amelyeknek a gyakorlása során képesek vagyunk testünk ellazítására, a lelki megnyugvásra. Általuk kiegyensúlyozott lesz a közérzetünk és beindulnak a testünk öngyógyító folyamatai. Hogyan jön létre, és hogyan hat a relaxált tudatállapot a szervezetünkre?

A méhészek régebben egy jó ebéd után szívesen aludtak a méhesházban
Fotó: Gyenes Csilla

Minden relaxáció izomellazulással járó folyamat. A legjobb módszer, amikor végig feszítjük és lazítjuk a testünk izomcsoportjait, míg az egész testünk el nem lazul teljesen. Valakinek pedig az a módszer válik be, ha nyugodt helyen egy békességes szót, mantraként ismételget, miközben ezt összekapcsolja a jóga légzéssel. Agyunk elektromágneses aktivitására éber állapotban gyorsabb béta hullámok (13-30 Hz) jellemzőek, míg relaxált állapotban alfa hullámtevékenységbe (8-12 Hz) váltanak át, ezért szokták a relaxált állapotot alfa-állapotnak is nevezni. A rendszeresen gyakorolt ellazulás csodálatos hatással van a szervezetünkre. Ahogy csökken a szorongásunk, úgy csökken a stresszhormonok szintje, a pulzusszám, a vérnyomás, koleszterinszintünk és fájdalmaink is.

Létezik egy olyan relaxációs eljárás, amiről Magyarországon még kevés ember hallott. Ez a gyógyító, relaxációs méhesházban való ellazulás, gyógyulás. A relaxációs méhesházban a páciensek méhkaptárakon fekszenek. A kaptárak nincsenek fedődeszkával lezárva, helyette rostaszövet akadályozza meg, hogy a méhek bejussanak a házikó belsejébe. A méhek folyamatosan áramoltatják a propolisszal, mézzel, viasszal telített csodálatos illatú, magas páratartalmú kaptárlevegőt a keretek között, amit a rajta fekvő ember belélegez. A félmillió méhecske zümmögésének frekvenciájának hatására az agyunk alfa agyhullámú, meditatív állapotba kerül. Reggel és este a legerősebb a hatás, mert ekkor van a kaptárban a legtöbb méhecske. A relaxációs méhesház légúti megbetegedés, asztma, allergia kezelésére és infarktus, stroke, depresszió utókezelésére kiváló hatásfokú.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!