Életmód

2016.12.18. 16:20

Rétegesen öltöztessünk!

A csecsemőket a mínuszokban is ki kell vinni a szabad levegőre. Lényeges, hogy megfelelően öltöztessük fel őket.

Tóth Kata

A kisgyerekes szülők, főleg ha néhány hónapos a babájuk, és zordabbra fordul az időjárás, hajlamosak úgy dönteni, hogy inkább egész nap ki se dugják az orrukat a jó meleg lakásból. Pedig az otthon meleg levegője kedvez a kórokozók terjedésének, ezért legalább szellőztetni kell, ha kimenni nem is lehet az eső, a nagy szél vagy a szmog miatt. Ha a kicsik nem jutnak friss levegőhöz, étvágytalanabbak, nyűgösebbek lehetnek, nehezebben alszanak el, és felületesebben pihennek. A levegőztetés a napirend része, és elengedhetetlen az egészséges fejlődéshez.

Ideális esetben szép tiszta, napos idő van télen, ilyenkor órákat lehet tölteni a babával a szabadban, sőt a hazai ajánlás szerint négy-hathetes kortól mínusz öt Celsius-fokig kinn is altathatók a csecsemők. Fokozatosan kell szoktatni őket a kinti levegőhöz. Ez, ha télen született a baba, a világrajövetel utáni első hetekben rendszeres szellőztetést jelent. Később a felöltöztetett gyerekkel, nyitott ablaknál napi két-háromszor tíz percet ajánlanak, majd egyre hosszabb időt. A nyirkos, ködös, szmogos városi levegő nem egészséges, ebben ne tartózkodjon hosszan a baba.

Mivel a hideg levegőn töltött idő alatt a kicsik a babakocsiban fekszenek, esetleg ülnek, és gyakorlatilag nem mozognak, jól fel kell őket öltöztetni. Ez réteges ruházatot jelent: a csecsemőknél hosszú ujjú body, nagy hidegben harisnya, kezeslábas (polár) rugdalózó, overál vagy bundazsák, fölé takaró. Meleg sapka a fejre, ami a homlokot és a füleket takarja, kesztyű a kis kezekre. Olyan ruhadarabokat érdemes választani, amelyek nem akadályozzák a szabad mozgást. A babakocsi alját is ki kell bélelnünk meleg takaróval.

A felöltöztetés után negyedórával a baba tarkójánál ellenőrizzük, hogy nincs-e melege, vagy nem fázik-e. Ha izzadt a nyaka, nagy eséllyel túlöltöztettük. De ha a keze vagy az orra hideg, az nem jelenti automatikusan azt, hogy fázik. Mivel ezeket a testrészeket közvetlenül éri a hideg, könnyebben kihűlnek.

A végére pedig egy érdekesség: azt tartják, ha egy gyereket túlöltöztetnek, akkor felnőtt korára fázós lesz. És egy közhelyes, mégis jó tanács: ne az évszaknak, hanem az időjárásnak megfelelően ruházkodjunk és öltöztessük a gyerekeket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!