Életmód

2015.06.28. 09:51

Rózsából lekvár?

S. Szarka Rozália családjának tagjai rendkívül édesszájúak. Tőle kaptuk az alábbi receptet.

A közösen elfogyasztott, főleg ünnepi étkezéseknél desszert kerül mindig az asztalra. Számomra fontos, hogy ami az asztalon van, ne csak finom legyen, de mutatós is. A testvérem kertjének virágaiban gyönyörködve tekintetem a rózsalugas vörös rózsáin állapodott meg. – Hoppá! – gondoltam – ez kell nekem! ...Rózsalekvár! Össze is gyűjtöttem a már kissé túlnyílott rózsafejeket.

Ami az asztalon van, ne csak finom legyen, de mutatós is!

Nem kellett több, mint nagyjából 20 fej, ebből lesz úgy, 10-12 dkg lekvár. Az átválogatott, megmosott rózsaszirmot feltettem főni 4 dl vízzel, körülbelül fél óra múlva összeturmixoltam, hozzáadtam 15 dkg cukrot, de ahelyett akár édesítőszert is lehet, egy csomag vaníliáscukrot, egy mokkáskanálnyi őrölt fahéjat, egy evőkanál kifacsart citrom levét, egy csomag dzsemfixet, majd visszatettem a tűzre, és folytonos kevergetés mellett erős lángon egyet rottyantottam egy percig. Aztán forrón beletöltöttem az előre megtisztított, leszárított üvegekbe, pár percre fejtetőre állítottam és mehetett a száraz dunsztba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!