Életmód

2015.07.30. 16:42

Sokaknak játék a befőzés - Mindenféle gyümölcsből készülhet jó lekvár

A vasi háziasszonyok időnként rumot és szeretetet is használnak a befőttek tartósítására.

Lisztmayer Zsófia

Jancsár Ferencné 73 éves, de még mindig minden évben befőzi azt, ami a kertjében megterem. Bori néni óriási birtokán bőven rendelkezésre áll a szükséges alapanyag: a babtól, a borsón, a paprikán, a paradicsomon és a dión át a meggyig, a szederig és a barackig. A konyha pultján már ott sorakozik a kovászos és a savanyú uborka – nemrég készültek el, a tízliteres befőttes üvegekbe kerültek.

Bori néni kamrájának polcán sok minden elfér, és még tízéves dzsemet is találni rajta (Fotó: Szendi Péter)

Bori néni kamrájában, az öt polc mindegyikén befőttek sorakoznak: nem tudni, hogy pontosan mennyi van, de találni tízéves dzsemet is. Még az anyukájától hallotta, hogy „minden szemet össze kell szedni és eltenni, mert ki tudja, jövőre mi terem meg”. Az egykori útbaigazítás szerint dolgozik évről évre a kertben Bori néni, akinek ez csak játék.

A gyümölcsöket időnként különféle kombinációkban teszi el: ha úgy alakul, akkor például a meggyet málnával, almával, barackkal házasítja – előfordul, hogy 3-4 félét is összekever, de még nem született rossz ízű lekvár vagy dzsem a kísérletezéseiből. Idén tett már el babot, borsót, meggyet, cseresznyét, fekete ribizlit és szedret. Most éppen a paprika és a paradicsom megy a hordóba. Ez azt jelenti, hogy vegyesen teszi a kamrába rendezett hordókban a zöldségeket – vegyes savanyúság lesz belőlük, és még dinnyét is rak a hordóba. Tartósítószerből annyit használ, amennyit muszáj, de, mint mondta, inkább a szeretet az, amitől nem romlik meg az eltett gyümölcs és zöldség.

Singer Zoltánné mindig fejre állítja az elkészült savanyúságokat: így az elsőként elfogyasztott falatok ízei biztosan összeérnek (Fotó: Unger Tamás)

Singer Zoltánnéval – aki mindent tud a tökéletes savanyúság elkészítéséről – a szombathelyi piacon találkoztunk. Elmondta, hogy szerinte az augusztus a legmegfelelőbb időszak arra, hogy elkészítse a savanyúságokat. Mindig a minőséget érdemes nézni, a fonnyadt és beteg zöldségek nem lesznek jók arra, hogy eltegye őket az ember. A kovászos uborkához mindig tesz körülbelül egy kávéskanálnyi lisztet. Singer Zoltánné szerint ugyanis a mai kenyerek már nem olyanok, mint a régiek, így ennyiben el kellett térnie az otthon tanult receptektől.

Miklós Józsefnének és férjének 33 éve van kertjük, azóta rengeteg szörpöt és lekvárt raktak el. A szokásos gyümölcsökön kívül birsalmából, csipkebogyóból és bodzából is készítenek lekvárt. Miklós Józsefné szerint ma már sokkal egyszerűbb a befőzés, hiszen rengeteg receptet találni. Bátran próbálkozhatnak tehát azok is, akik még sosem csináltak ilyet. A szombathelyi nyugdíjas egy titkot is megosztott velünk: a rum is tökéletes tartósítószer.

Miklós Józsefné csipkebogyóból és bodzából is készít lekvárt (Fotó: Unger Tamás)

A szombathelyi piacon érdemes körülnéznie annak, aki megtöltené a kamra polcait télire. Sárgabarackot is kapni még, és megjelent már az első szilvafajta is.

Újdonságnak számít a vásárcsarnokban ezen a héten az áfonya és a szeder. Előbbihez azonban elég szélesre kell tárni a pénztárcát: csaknem háromezer forintba kerül az egészséges gyümölcs kilója. A késői málna és ribizli sem olcsó, ezt azonban ellensúlyozza némiképpen a gyümölcsök kiváló minősége, amire senki nem mondhat rosszat.

 

Piaci árak - 2015. 07. 30., Szombathely

Szilva: 198 Ft/kg

Őszibarack: 348 Ft/kg

Kékszőlő: 998 Ft/kg

Cseresz. papr.: 398 Ft/kg

Almapaprika: 398 Ft/kg

Sárgadinnye: 248 Ft/kg

Nektarin: 498 Ft/kg

Zöldbab: 600 Ft/kg

Kukorica: 120 Ft/cső

Főzőtök: 200 Ft/kg

Cukkini: 250 Ft/kg

Áfonya: 2800 Ft/kg

Szeder: 3000 Ft/kg

Ribizli: 2000 Ft/kg

Málna: 1800 Ft/kg

Görögdinnye: 148 Ft/kg

Fehér szőlő: 1100 Ft/kg

Sárgabarack: 650 Ft/kg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!