Életmód

2017.03.12. 19:00

Ezekre figyeljen, ha fehérjét szeretne vásárolni!

Megyei körkép - Ön szokott fehérjeporokat fogyasztani? Ha igen, mindenképpen fogadja meg szakértőnk tanácsait, különben könnyen pórul járhat!

Elek Szilveszter

Figyelemfelkeltő hír röppent fel az Európai Unió élelmiszer-biztonsági gyorsriasztó rendszerén, mert egy fehérjeporban nem jelölt tej összetevőre bukkantak - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.

A főleg interneten árult "ZV Whey Protein 80" ötszáz grammos kiszerelésével volt galiba, mert a gyártó "elfelejtette" ráírni a csomagolásra, hogy a termék tejet is tartalmaz, így az arra allergiásoknak sok kellemetlenséggel járhat a fogyasztása.

Bár Magyarországra nem jutott sok az áruból, ettől függetlenül érdemes odafigyelni, ha fehérje vásárlására adjuk a fejünket. Hogy megtudjuk, mit kell szem előtt tartanunk, megkértük Süle Gábort, az egyik táplálékkiegészítőket forgalmazó szombathelyi üzlet értékesítőjét, hogy ossza meg velünk legfontosabb tanácsait.

1. CSAK SZAKBOLTBAN VÁSÁROLJUNK!

- Azt, hogy mi van a fehérjeporban, sajnos csak laborban lehet kimutatni, és ott sem egyszerű - int óvatosságra szakértőnk. Ezért is fontos, hogy szakboltban vásároljunk, ahol szinte biztosan csak megbízható, elismert gyártók termékei vannak a polcokon.

2. KERESSÜK A SZAKKÉPZETT ELADÓKAT!

- A képesített eladó felülmúlhatatlan előnye, hogy van rálátása a sportokkal kapcsolatos dolgokra - mondja Gábor. - Amint meglátja a vevőt, már tudja, hogy milyen fehérjepor passzol az alkatához - fűzi hozzá. A szakértő a kezdőknek egyszerű tejsavó koncentrátumot szokott javasolni, a fiataloknak és a gyors emésztésűeknek pedig részben növényi tartalmú termékeket, mert azok lassabban szívódnak fel.

Süle Gábor azt javasolja, hogy mindig nézzük meg a címkét. Ha nem értünk valamit, kérdezzünk! Fotó: Unger Tamás

- Azt tanácsolom, hogy bátran próbáljuk végig az összes fehérjeport, mert anélkül nem tudhatjuk meg, hogy nekünk melyik a legjobb - ecseteli a szakértő. - Az aranyszabály, hogy legyünk türelmesek, ne várjunk csodát egyik terméktől sem, és ne dőljünk be az olcsó marketingszövegeknek! - hangsúlyozza.

3. FIGYELJÜK AZ ÖSSZETEVŐKET!

Ha már a kezünkben van az áru, akkor kell csak igazán résen lennünk. - A legfontosabb, hogy a csomagoláson legyen magyar nyelvű termékleírás, amelyben szerepel a használati utasítás és az összetevők listája is - emeli ki. Megtudtuk továbbá, hogy a csomagoláson a gyártónak fel kell tüntetnie azt, hogy milyen jellegű az a fehérje: tehát állati, növényi vagy kevert. De az áru fehérjetartalma sem maradhat ki a leírásból.

Az ilyen termékekben zömében fehérje van, de ha olyasmit olvasunk, hogy "glutamin" vagy "BCAA", akkor sem kell megijednünk attól, hogy kísérleteznek velünk mindenféle furcsa szerekkel. Ezek ugyanis aminosavak, amelyek felettébb hasznosak az izomépítés során. A fehérjeporokba legtöbbször még csomósodást gátló anyagokat és emésztőenzimeket szoktak tenni. - Ha valamelyik összetevőt nem ismerjük, bátran kérdezzünk utána az eladónál - javasolja Gábor.

4. TÉVHITEK

Az pedig csak városi legenda, hogy hormonokat kevernek a fehérjeporokba. Ugyanis, ha "okoskodnak" valamit a laboratóriumban, akkor éppen ellenkező a hatás, vagyis a "hígított" árut használó nem regenerálódik olyan gyorsan, nem tud izomtömeget építeni magára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!