Életmód

2016.08.21. 19:05

Szemüveg vagy kontaktlencse?

Ön tudja, hogy miért nem érdemes az internetről kontaktlencsét vásárolni? És azt, hogy kapható olyan lencse, ami bizonyos időre megjavítja a látását?

Elek Szilveszter

1. AZ ÚJ SLÁGER: A SZILIKON-HIDROGÉL LÁGY LENCSE

- A kontaktlencsék készítői szinte évente bevezetnek új alapanyagokat, amelyeknek tulajdonságai jobbak az elődjeikénél - mondta Somkuthy Balázs optometrista. - Ez legtöbbször abban nyilvánul meg, hogy rugalmasabbak és nehezebben száradnak ki. Ezért is érdekes, hogy az évtized nagy újdonsága a szilikon-hidrogél kontaktlencse, ugyanis a szilikon nehezen tartja a vizet és körülményesen nedvesedik, ráadásul sokak allergiásak rá. Viszont van egy olyan tulajdonsága, ami elég ütőképessé teszi ahhoz, hogy a szilikon-hidrogél lencsék uralják a piacot: kiváló az oxigénáteresztő képességük - részletezte a szakember.

2. A NAPI KONTAKTLENCSÉK IS TERET HÓDÍTANAK

- Hazánkban, így Vas megyében is a havi kontaktlencsékből értékesítik a legtöbbet - tudtuk meg Somkuthy Balázstól.

- Ugyanakkor növekszik, már 20-22 százaléknál jár a napi kontaktlencsék használóinak aránya. Ez persze még mindig alacsony szám, ami annak köszönhető, hogy a napi kontaktlencsék drágák. De érdemes azt is figyelembe venni, hogy sokkal több hulladékkal jár a használatuk - tette hozzá.

Somkuthy Balázstól megtudtuk, hazánkban, így Vas megyében is a havi kontaktlencsékből értékesítik a legtöbbet<br> Fotó: Elek Szilveszter

3. A SZÍNESEK VISZONT MÁR NEM DIVATOSAK

- Mikor a festett lencsék megjelentek az üzletekben, nálunk már akkor sem voltak igazán népszerűek - mesélte a szakember.

- Mostanra pedig teljesen kimentek a divatból, szinte senki sem vesz ilyet, pedig választék van belőlük bőven. Én úgy fogalmaznék, hogy ezek rétegtermékek, amelyek nagyon egyedi igényt elégítenek ki - mondta még.

4. VAJON ÉRDEMES AZ INTERNETEN VÁSÁROLNI?

- Egyre többen vannak, akik a világhálóról kívánják beszerezni a kontaktlencséiket - tudtuk meg Somkuthy Balázstól. - Ez számos kockázatot rejt magában. Például az interneten rengeteg hamis kontaktlencsét árulnak, és nincs lehetőség utánanézni a termék múltjának sem. Ráadásul a vásárlókat ott könnyen át tudják verni, ugyanis a legtöbben nincsenek tudatában az olyan adatoknak, amelyek alapján meg tudják állapítani, hogy nekik milyen lenne a legmegfelelőbb lencse. Sőt a terméket le sem tudják ellenőrizni a vásárlás előtt - hangsúlyozta.

5. ERRE FIGYELJEN ODA NYÁRON, HA FONTOS A SZEME BIZTONSÁGA!

- A párás, meleg idő miatt nyáron különösen sok veszély leselkedik a kontaktlencsésekre, főleg, ha úgy döntenek, hogy megejtenek egy egzotikus utazást is - mesélte a szakember. - Nem győzzük hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a lencse higiéniája Ha szeretnénk elkerülni a súlyos gyulladásokat, a gombás vagy bakteriális fertőzéseket, akkor fokozottan figyeljünk oda a lencse tisztítására, tárolására. Amennyiben pedig bevörösödik a szemünk, viszketni, fájni kezd, akkor azonnal forduljunk szakemberhez - tette hozzá.

+1. EZT ÖNNEK TALÁLTÁK KI, HA SZERETNÉ, HOGY ISMÉT JÓ LEGYEN A LÁTÁSA

- Megjelent egy új technológia, a szaruhártya-refrakciós terápia - mondta Somkuthy Balázs. - Ennek lényege a szaruhártya alakjának mesterséges megváltoztatása, amelyre az erre kifejlesztett, látáskorrekciót végző, kemény felületű kontaktlencse képes. Csupán be kell helyeznünk ezt a kontaktlencsét éjszaka, elalvás előtt, és a következő nap estéjéig műtéti beavatkozás, szemüveg vagy hagyományos lencse nélkül is jelentősen javulhat a látásunk. Hogy milyen mértékben, az természetesen egyén- és dioptriafüggő - hallottuk még tőle.

Címkék#szemüveg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!