Életmód

2014.07.27. 08:00

Szükség lenne több anyatejadóra

Szombathely - A szoptatás nemcsak a gyermek, hanem az édesanyja lelki és testi egészsége szempontjából is rendkívül fontos. Akinek nincs teje, annak a csecsemője kaphat, akinek pedig fölöslege termelődik, az leadhatja az Anyatejgyűjtő Állomáson.

Simon Erzsébet

Kovács Lajosné, az Anyatejgyűjtő Állomás munkatársa elhelyezi a sterilizált üvegekbe töltött csecsemőtáplálékot a hűtőben. Fotó: Szendi Péter

A Szűrcsapó utcai Anyatejgyűjtő Állomáson gyűjtik a csecsemők táplálékát azon édesanyáktól, akiknek a saját gyermekük szoptatásán túl többletként termelődő anyateje is van, másrészt az anyatejadó édesanyák segítségével ellátják azokat a beteg, koraszülött és kis súlyú, vagy örökbefogadott újszülötteket, akiket az édesanyjuk nem tud szoptatni.

– Hétköznap reggelente elindul az anyatejgyűjtő járat. A gépkocsivezető háztól-házig megy, hűtőtáskában begyűjti a tejleadó édesanyáktól a tejet kétnaponta. A beérkezett tejeket az előző nap speciális gépekkel sterilizált mérőhengerrel kimérjük, és a szintén sterilizált üvegekbe töltjük. Az adagokat vízfürdőben pasztörizáljuk: plusz 66 Celsius fokon 30 percig hőkezeljük, majd folyó hideg víz alatt lehűtjük, és egy órán át a fagyasztószekrénybe helyezzük. Ezáltal elpusztulnak az esetlegesen a tejben lévő kórokozók, de az értékes anyagok benne maradnak – magyarázza Rózsa-Batta Dóra védőnő, az Anyatejgyűjtő Állomás vezetője. – A női tej kiadása is kétnaponta történik, tehát egyik nap az egyik „csapat" ad le és kap tejet, a következő nap a másik. Újonnan érkező tejigénylő csecsemő esetén figyelembe vesszük az életkorát, ez alapján választjuk ki, melyik anyukától kapja a gyermek a tejet. Ez azért fontos mert az anyatej összetétele hétről hétre változik, és igazodik a csecsemő fejlődőséhez. Arra is figyelünk, hogy adott gyermek mindig ugyanazon édesanya tejét kapja.

Rózsa-Batta Dóra úgy látja, jóval több tejadóra lenne szükség

A védőnő hozzátette: az első anyatejadást meg kell előznie néhány vizsgálatnak, amely a táplálékot kapó csecsemők érdekében elengedhetetlen. Ez egyáltalán nem „macerás". De mindig több az anyatejre váró baba, mint az anyatejet adó kismama. A jelenleginél jóval több tejadóra lenne szükség. Amellett, hogy a kismamákat a segítés is motiválhatja, nem elhanyagolható szempont, hogy az anyatej leadásáért fizetnek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!