Életmód

2013.08.04. 22:00

Szükség van az anyatejre

Szombathely - Az anyatejjel való táplálás világnapját ünnepelték augusztus elsején kismamák és babáik.

Ambrózai Zsuzsanna

– Az egyik legfontosabb dolog a baba érdekeit tekintve, ha a kismama anyatejjel táplálja a gyermekét – mondja Milisitsné Tátrai Beatrix védőnő. – Amellett, hogy számtalan egészségi és élettani előnnyel jár, egyfajta lelki köldökzsinórként is funkcionál édesanya és gyermeke között – tette hozzá mindezeket az anyatejjel való táplálás világnapja alkalmából a Kámoni Arborétumban szervezett összejövetelen.

A világnapot 1992 óta ünneplik meg világszerte, Szombathely sem marad ki a sorból. Már csak azért sem, mert itt az anyák 48-60 százaléka táplálja a babáját anyatejjel. – Sokuknak van erre lehetősége, és szerencsére elmondható, hogy élnek is vele. Nincs ennél fontosabb, jobb, szorosabb kötelék anya és gyermek között. Egészségügyi szempontból sem lehet elhanyagolni a kérdést. Számtalan olyan anyag kerül a szoptatás által a gyermek szervezetébe, melynek bejuttatására a tápszer képtelen. Emellett védi és fejleszti a gyermek immunrendszerét, sokkal ellenállóbb lehet a baba. Az, hogy ki mennyi ideig tudja táplálni anyatejjel gyermekét, változó: van, aki néhány hónapig, de akad, aki akár évekig is megteszi. A vélemények megoszlanak ez ügyben is – mondja a védőnő.

Boldog kismamák és babák. Valamennyi gyermeket anyatejjel táplálták. Fotó: Kiss Teodóra

De mit tegyen az anya, ha bármennyire is szeretné, mégsem tudja anyatejjel táplálni a csecsemőjét? – Manapság már erre is van megoldás. Szerencsére azok az anyák, akik „felesleggel" is rendelkeznek, vagyis elegendő tej jut gyermekük számára, és azon túl is marad, leadhatják az anyatejgyűjtőbe. Ezzel nem csak magukon, de más anyukákon és babáikon is segítenek. Természetesen ebben az esetben nem beszélhetünk lelki kötelékről, meghosszabbított köldökzsinórról, hiszen maga az intimitás, a kapcsolat nem valósul meg, nem érzékelhető, de annyi mindenképpen mindkettejük előnyére válhat, válik, hogy a tápszerből hiányzó anyagokat megkapja a baba a táplálás során. Arról a szakmán belül vita zajlik, hogy vajon jó-e, ha más anya tejével táplálják a kicsit. Úgy vélem, ebben az esetben ez nem mérvadó. Azt tudni kell, hogy a gyűjtőbe csak olyan anyák adhatják le a tejet, akik számtalan vizsgálaton esnek át, igyekszünk kiszűrni minden olyan faktort, amely befolyásolná az egészséget. Szerencsére nincs ezzel gondunk, általában mindig minden rendben van, és így a segítség teljes értékű lehet – mesél a helyzetről Milisitsné Tátrai Beatrix. Az elmúlt hónapokban ugyan volt némi gond az ellátással, de ez szerencsére már rendeződött a megyében, s ismét annyi mennyiség áll rendelkezésre, mint korábban.

Az arborétumban éppen ezért egy új dologgal is készültek. Oklevéllel és egy szál virággal köszöntötték azokat az anyákat, akik rendszeresen segítik a gyűjtő munkáját. Szerencsére sokan vannak, mondja a védőnő, majd hozzáteszi azt is: a többtucatnyi kismama, aki jelen volt az arborétumban, szerencsére mind fontosnak tartja az anyatejjel való táplálást. Ameddig csak tudja, szoptatja a gyermekét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!